Index Vakbarát Hírportál

Egy fontból több mint egymilliárdot kaszált a brit bankóriás

2023. május 8., hétfő 20:27

Napi árfolyamon átszámítva több mint 510 milliárd forinttal növelte a brit bankóriás, a HSBC nyereségét a márciusban összeomlott Silicon Valley Bank, az SVB brit üzletágának megvásárlása. Nem fizettek érte sokat.

Európa legnagyobb bankja egyébként az év első három hónapjában csaknem 13 milliárd dollár adózás előtti nyereséget könyvelt el. Ez több mint háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában elért eredménynek – jelentette a BBC.

A HSBC jelképes áron, egy fontért vette meg márciusban az SVB UK-t. Az ügyletet a brit kormány és a jegybank, a Bank of England felügyelte. A londoni pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a tranzakció szavatolta, hogy a csődbe jutott kaliforniai bank brit érdekeltségének ügyfelei a normális ügymenetnek megfelelően változatlanul hozzáférhetnek betéteikhez és a pénzintézet szolgáltatásaihoz, ugyanúgy, mint eddig.

Az HSBC egyébként a legnagyobb európai bankcsoport, és globálisan is a legnagyobb pénzügyi szolgáltatók közé tartozik.

Mérlegfőösszege megközelíti a háromezermilliárd dollárt. Világszerte 220 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 39 millió ügyfele van, közülük 14 millió Nagy-Britanniában.

A londoni székhelyű hitelező közölte, hogy első negyedéves profitjának szerves része „a Silicon Valley Bank UK felvásárlásából származó másfél milliárd dolláros ideiglenes nyereség”.

„Továbbra is a teljesítményünk javítására és a szigorú költségfegyelem fenntartására összpontosítunk. Ugyanakkor lehetőséget láttunk az SVB UK-be történő befektetésre, hogy felgyorsítsuk növekedési terveinket” – érvelt Noel Quinn, a csoport vezérigazgatója.

Dől a pénz

A HSBC bejelentette, hogy a járvány kitörése, 2019 óta először negyedéves osztalékot fizet a részvényeseknek, ráadásul kétmilliárd dollár értékben saját részvényeit fogja visszavásárolni. A kanadai üzletág érékesítése minden bizonnyal késni fog, befejeztével azonban további 10 milliárd dollárral gyarapodik majd a bankóriás kasszája.

A tervezett ügylet kulcsfontosságú eleme a lassan növekvő nyugati piacokról történő kivonulás stratégiájának.

A HSBC kiemelkedő teljesítményének hátterében a globális bankszektort megrázó Silicon Valley Bank és Signature Bank csődje, valamint a rivális Credit Suisse svájci bankóriásnak az UBS általi év eleji kényszervásárlása áll. A kényszervásárlások közben folytatódnak: az amerikai szabályozó hatóságok a minap lefoglalták a First Republic Bankot, és eladták eszközeit a Wall Street-i óriás JPMorgan Chase-nek.

Az elmúlt hónapokban egyébként a legnagyobb részvényes, egy kínai biztosítási óriásvállalat részéről egyre nagyobb nyomás nehezedett a HSBC-re. A Ping An azt követelte: a HSBC válassza le ázsiai tevékenységét, hogy növelje az ottani üzletből befolyó összeget.

A HSBC-t ugyan londoni központjából irányítják, nyereségének meghatározó részét azonban Ázsiában termeli. A profit tartja fenn gyakorlatilag a bank néhány veszteséges európai és amerikai üzletágát. A Ping An ezt nem tartja tisztességesnek, és a HSBC feldarabolását sürgeti.

A bank ezt ellenzi, és arra szólította fel részvényeseit, ne szavazzák meg a javaslatot a birminghami közgyűlésen.

Miközben az amerikai bankok és a patinás svájci bank tönkrement, az osztrák Raiffeisen is jól járt, méghozzá Oroszországban. Az európai bankszektorról készült éves összesítésből derült ki, hogy a Szovjetunió összeomlása miatt az orosz piacon jelen lévő Raiffeisen-bankcsoport nyereségének nagyjából fele a moszkvai leányvállalatától származott, míg ez a tétel a háborút megelőző évben csupán 30 százalékot tett ki.

(Borítókép: Hollie Adams / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok