Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy megtámadták az ellenzéki politikus kampánybuszát Törökországban

2023. május 8., hétfő 09:55

A törökországi választások előtti héten Ekrem Imamoglu ellenzéki politikust választási kampánya során megtámadták, és kénytelen volt megszakítani szereplését. Az Isztambul polgármestereként tevékenykedő Imamoglu irodája közzétette a támadásról készült felvételeket a kelet-törökországi Erzurum városában, ahol a politikus vasárnap kampánybeszédet tartott.

A tüntetők kövekkel dobálták meg a kampánybuszát, ami miatt félbe kellett szakítania a szereplését Imamoglunak, és el kellett hagynia a helyszínt.

Az interneten közzétett felvételeken látható, amint a rendőrség vízágyúkat vetett be a tüntetők szétoszlatására, és megakadályozta, hogy tovább kövessék a buszt. Török médiajelentések szerint hét ember könnyebben megsérült. Imamoglu provokációnak nevezte a történteket, és magyarázatot követelt a helyi tisztviselőktől. A tartományt Recep Tayyip Erdogan államfő iszlamista-konzervatív AKP pártja irányítja.

Imamoglu azzal vádolta a biztonsági erőket, hogy szándékosan nem tesznek semmit. Ez provokáció volt. Hangsúlyozta, hogy az incidensnek semmi köze az erzurumi lakosokhoz. Erdogan kihívója, Kilicdaroglu a Twitteren elítélte a támadást, és nyugalomra szólította fel támogatóit. A kormányt azzal vádolta, hogy a maffiával és a militánsokkal dolgozik együtt, mondván: „Céljuk az, hogy megijesszék az embereket, és távol tartsák őket a szavazástól.”

Süleyman Soylu belügyminiszter első reakciójában a Twitteren azt írta: „Ekrem Imamoglu, aki provokátoroknak nevezi az erzurumi embereket, maga is provokátor.”

Az incidens rávilágított arra, hogy mennyire feszült a helyzet Törökországban egy héttel az elnökválasztás első fordulója előtt. Imamoglu Kemal Kilicdaroglu ellenzéki politikust támogatja választási kampányában. A népszerű isztambuli polgármester kilátásba helyezte, hogy alelnök lesz, ha az ellenzék megnyeri a választást. A közvélemény-kutatások szoros versenyt mutatnak Kilicdaroglu és a Törökországot 20 éve irányító Erdogan között – írja a Frankfurter Allgemeine.

Rovatok