Index Vakbarát Hírportál

Drón- és rakétazápor zúdult Ukrajnára hétfő hajnalban

2023. május 8., hétfő 07:04

Oroszország átfogó rakétatámadást hajtott végre Ukrajna ellen hétfő hajnalban. A károk, veszteségek felmérése még zajlik, de az biztos, hogy többen is megsérültek.

A The Guardian híradása szerint a rakéták Ukrajna több régiójából is robbanásokat jelentettek, a csapás két fő célpontja azonban a jelek szerint Kijev és Odessza volt. 

Az ukrán fővárost régóta nem érte olyan intenzitású támadás, mint most.

Az ukrán légierő parancsnoka utóbb közölte, hogy Kijevet 35 orosz drón támadta, és mind a 35-öt meg tudták semmisíteni. Az egyik orosz drón megsemmisítéséről videó is készült.

Úgy tudni, hogy a csapásban legalább öt ember megsérült.  Vitalij Klicsko polgármester szerint három ember egy robbanásban sérült meg, két másik emberre pedig egy drón roncsdarabjai zuhantak rá. Ezenkívül a kijevi nemzetközi reptérre, valamint egy kétemeletes épületre is is egy-egy drón roncsai zuhantak rá. Az

Mindeközben Odesszában egy élelmiszer-áruház gyulladt ki a rakétatámadás miatt. Úgy tudni, hogy a várost KH–22-es rakétákkal támadták, ezek gyújthatták fel az épületet is. Ezenkívül robbanásokat jelentettek Herszon és Zaporizzsja régiókból.

Vitalij Klicsko polgármester hétfőn délelőtt azt  nyilatkozta: a csapás a háború kezdete óta a legnagyobb dróntámadás volt, amely a fővárost érte. 

Bahmutnál is zajlanak az események

Mindeközben az ukrán hadsereg jelentette, hogy

az orosz tüzérségi csapások is intenzívebbé váltak Bahmutban.

A The Guardian szerint mindezt az magyarázza, hogy az oroszok keddre, az orosz győzelem napja ünnepére teljesen el akarják foglalni a több mint 9 hónap óta ostromlott várost, amelynek már csak egy kis része maradt az ukránok kezén.  

Többen meghalhattak a csapásban 

Frissítés: reggel az ukrán hatóságok egy újabb közleményt adtak ki, amelyben az utóbbi 24 órában történt orosz tüzérségi támadások által okozott veszteségeket és károkat összegezték (tehát nemcsak a mostani rakétacsapásnak, hanem minden akciónak).

Abban a közleményben az állt, hogy az utóbbi 24 órában három civil is meghalt ezekben a csapásokban. Hogy pontosan hol és mikor, az a jelentésből nem derült ki (bár egyesek azt feltételezik, hogy a hajnali csapásban haltak meg a civilek).  A közlemény szerint a három halálos áldozat mellett 28 sérültje is volt az utóbbi egy napban történt csapásoknak.

Az ukrajnai háború fejleményeit hétfőn is percről percre közvetítjük. 

(Borítókép: Drónrobbanás Kijevben 2023. május 8-án. Fotó:  Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok