Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a rendőrség a tüntetőkre Kubában, az internet is elérhetetlenné vált

2023. május 8., hétfő 15:07

A hétvégén erőszakos tüntetés zajlott a kubai Caimanera városban, amit végül a rendőrség erőszakosan levert. Az események alatt szerte Kubában elérhetetlen volt az internet.

A kubai rendőrség keményen fellépett a tüntetőkkel szemben a hírhedt guantánamói börtönhöz közeli, elszigetelt Caimanera városában, miután szombaton többtucatnyian vonultak utcára jobb életkörülményeket és szabadságot követelve – számolt be a CNN.

A közösségi médiában közzétett videókon az látható, amint a tömeg a kormányépületek előtt tüntet, mielőtt a rohamrendőrök megérkeznek és erőszakkal letartóztatnak több tüntetőt. Az Egyesült Államok havannai nagykövetsége elítélte a fellépést, egyúttal vasárnap azt írta Twitteren, hogy a biztonsági erők „erőszakkal reagáltak a békés tüntetésekre Caimanera városában, és megverték az emberi jogokat követelő polgárokat”.

A tüntetés alatt leállt az internet, ami csak vasárnap délután állt helyre.

A Cubadebate vasárnap azt állította: a „szokatlan tüntetést részeg emberek kis csoportja indította el”. Továbbá az amerikai „ellenforradalmi médiát” hibáztatta, hogy a tüntetéseket a kommunista vezetésű kormány elleni nagyszabású felkelésnek próbálják beállítani.

Érdekesség, hogy a külföldieknek és még a kubaiaknak is külön engedélyre van szükségük ahhoz, hogy a várost meglátogassák, mivel nagyon közel van egy amerikai támaszponthoz.

Fontos azt is kiemelni, hogy április közepe óta Kubát az elmúlt évek legsúlyosabb üzemanyaghiánya sújtja, az ottani kormány az amerikai gazdasági szankciókat okolja a fennakadásokért, bár az állami médiában azt is hangoztatják, hogy azok az országok, amelyek hagyományosan ellátják a szigetet olajjal, nem küldték el az ígért üzemanyagot.

Rovatok