Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek Kanada egyik tartományában

2023. május 8., hétfő 11:01

Óriási problémát okoznak Kanadában az erdőtüzek. Alberta tartományban összesen 110 erdőtűzről tudni, amelyek közül 37 teljesen kontrollálhatatlan, így már több mint 29 ezer embert kellett evakuálni.

A tűzoltók vasárnap Kanada nyugati részén a közösségeket fenyegető erdőtüzek ellen küzdöttek, mivel a hűvösebb hőmérséklet és egy kis eső némi enyhülést hozott, de a tisztviselők figyelmeztettek, hogy a kegyelem csak néhány területen jött el.

Az albertai hatóságok 110 aktív tüzet jelentettek a nyugati államban, és azt mondták, hogy 37 tűz mostanra már irányíthatatlanná vált. Az evakuált emberek száma a szombati 24 ezerről 29 ezerre emelkedett. 

Az állam vezetője, Danielle Smith szombaton szükségállapotot hirdetett, miután áttekintette a tüzek állapotát. Elmondta, hogy Albertában „forró, száraz tavaszt élünk át, és a sok vékony törmelék miatt miatt elég néhány szikra, hogy igazán ijesztő erdőtüzek gyulladjanak ki”.

Smith szerint több mint 20 települést evakuáltak, és eddig legalább 122 ezer hektár égett le. Azt mondta, az albertai kormány „nagyobb hatáskörrel rendelkezik majd a szélsőséges helyzetekre való reagáláshoz”, ami magában foglalja a további erőforrások mozgósítását és a sürgősségi alapok felszabadítását – írja az Euronews.

A szomszédos Brit Kolumbiában két, ellenőrzés alatt nem álló erdőtűz is arra késztetett néhány embert, hogy elhagyja otthonát, és a hatóságok figyelmeztettek, hogy a következő napokban a nagy szél miatt a lángok várhatóan még nagyobbra nőnek.

Colin Blair, az Alberta Emergency Management Agency ügyvezető igazgatója elmondta, hogy pontos kárjelentések még nem állnak rendelkezésre. Fox Lake városában épületek semmisültek meg, köztük 20 ház, egy rendőrőrs és egy üzlet.

A lakosokat helikopterrel, valamint csónakkal kellett evakuálni.

Rovatok