Index Vakbarát Hírportál

Bulival emlékeztek meg Adolf Hitler születésnapjáról az amerikai egyetemisták

2023. május 9., kedd 11:21

2022-ben 41 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban az egy évvel korábbihoz képest, de már számtalan hasonló eset történt az idei év első néhány hónapjában is. Április végén például a Kaliforniai Egyetem diákjai egy bulival ünnepelték meg Adolf Hitler születésnapját.

Április végén antiszemita incidensek történtek a Kaliforniai Egyetemen Santa Cruzban – erősítette meg az egyetem illetékese a The Algeneinernek.

Az egyik incidens alkalmával egy diákcsoport Adolf Hitler születésnapjára emlékezve bulit szervezett, valamint egy antiszemita és homofób eszméket hirdető szórólapot is elhelyeztek a parkoló autók szélvédőjén.

„Bármi is a cél és bármi is történt, elítélünk minden antiszemita megnyilvánulást. Zsidó és LGBTQ-közösségünk tagjai az egyetemi családunk részét képezik, ezért kiállunk minden gyűlöletkeltő cselekedet ellen” – mondta Akirah Bradley-Armstrong diákügyekért felelős alelnök, majd hozzátette:

A fehér felsőbbrendűségnek nincs helye egyetemünkön.

Az Anti-Defamation League (ADL) által márciusban kiadott éves jelentés szerint 36 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma az előző évhez képest Amerikában. 494 incidens történt középiskolai campusokon, valamint 219 főiskolákon és egyetemeken, ami 41 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz mérten. A lap hozzáteszi, 2023 első négy hónapjában számos antiszemita incidens történt főiskolákon és egyetemeken.

Áprilisban horogkeresztet rajzoltak a The Green of Dartmouth College-ben az utcára, márciusban pedig egy zsidó diák ajtajára Hitler képét és horogkeresztet festettek a Stanford Egyetem kollégiumában.

Rovatok