Index Vakbarát Hírportál

Több tonna kokaint foglaltak le Ecuador kikötővárosában

2023. május 9., kedd 20:58

Csaknem négy tonna kokaint foglalt le a rendőrség az ecuadori Guayaquil kikötővárosában. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kábítószerek iránti kereslet.

A rendőrség összesen 3,9 tonna kokaint talált 70 zsákba csomagolva egy razzia során. A bevetésen elfogtak három gyanúsítottat, és elkoboztak lőfegyvereket, valamint több száz lőszert is – írta az MTI.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kábítószerek iránti kereslet. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) adatai szerint 2020–2021-ben

35 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KOKACSERJE-ÜLTETVÉNYEK TERÜLETE.

Emiatt az utóbbi időben egyre nagyobb mennyiségben foglalnak le drogot a hatóságok. A kokaint szinte kizárólag a dél-amerikai Kolumbiában, Bolíviában és Peruban állítják elő, majd az Egyesült Államokba és Európába juttatják el. A tranzitországokban a kábítószer-csempészés velejárója a burjánzó korrupció és erőszak.

Az ecuadori kormány április elején hirdetett szükségállapotot Guayaquil kikötővárosára és közvetlen körzetére a kábítószer-kereskedő bűnszervezetek gerjesztette erőszakhullám miatt. A rendkívüli jogrend egyebek között éjszakai kijárási tilalmat foglal magában, valamint felhatalmazza a lakosokat önvédelmi fegyver tartására.

Rovatok