Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin a győzelem napján: Valódi háború robbant ki szülőhazánk ellen

2023. május 9., kedd 09:26

Május 9-én ünneplik a győzelem napját Moszkvában. Az ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnökön kívül részt vettek a FÁK-országok vezetői is. Szergej Sojgu védelmi miniszter a felvonuláson köszöntötte a katonákat, és gratulált kitartásukhoz. Ezt követően Vlagyimir Putyin elmondta beszédét, amelynek középpontjában természetesen az Ukrajnában indított „különleges katonai művelet” állt.

A győzelem napja az egyik legfontosabb ünnep Oroszországban, ekkor ünneplik a náci Németország második világháborús legyőzését, a Szovjetunió által hozott áldozatokat – az 1941–45 közötti időszakban 27 millió orosz állampolgár vesztette életét.

Az idei május 9-ei felvonulás főparancsnoka Oleg Szaljukov volt. Az ünnepségen beszédet mondott Vlagyimir Putyin, aki a Kremlből sétált át a Vörös térre, ahol katonai parádé fogadta. Az elnök beszédében az Ukrajna elleni agressziót ismét „különleges katonai műveletként” emlegette, és kiemelte, hogy békét és stabil jövőt akar látni.

Ma a civilizáció ismét fordulóponthoz érkezett. Valódi háború robbant ki szülőföldünk ellen, de mi megőrizzük a biztonságunkat

– mondta Vlagyimir Putyin, miután köszöntötte a katonákat a győzelem napja alkalmából. Elmondta, hogy Donbász lakóit is megvédik mindentől.

Elfelejtette a Nyugat…

„Úgy gondoljuk, hogy a felsőbbrendűség minden ideológiája eredendően visszataszító, bűnös és halálos. A nyugati globalista elitek azonban még mindig a kizárólagosságukról beszélnek, egymás ellen uszítják az embereket és megosztják a társadalmakat, véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak, gyűlöletet, ruszofóbiát és agresszív nacionalizmust szítanak, lerombolják a családot és a hagyományos értékeket, amelyek az embert emberré teszik” – mondta Vlagyimir Putyin. Hozzátette:

Mindezt azért teszik, hogy továbbra is diktálhassanak, ráerőltethessék akaratukat, jogaikat, szabályaikat, valójában a rablás, az erőszak és az elnyomás rendszerét a népekre.

Szerinte úgy tűnik, a Nyugat „elfelejtette, hogy a nácik őrült világuralmi igénye mire vezetett”. Hozzátette, szerinte azt is elfelejtették, hogy ki győzte le a legnagyobb gonoszt a világon, és kik nem kímélték életüket Európa népeinek felszabadításáért.

Új hadjárat készült Moszkva ellen

„Számunkra, Oroszország számára nincsenek barátságtalan, ellenséges nemzetek sem nyugaton, sem keleten. A bolygón élő emberek túlnyomó többségéhez hasonlóan mi is békés, szabad és stabil jövőt szeretnénk látni” – fogalmazott az államfő.

Látjuk, hogy számos országban kegyetlenül és hidegvérrel rombolják le a szovjet katonák emlékműveit, lerombolják a nagy hadvezérek emlékműveit, valóságos náci és kollaboráns kultuszt hoznak létre, és törlik és meghamisítják a valódi hősök emlékét

– mondta az orosz elnök, majd hangsúlyozta, hogy a hőstettek és áldozatok kigúnyolása bűncselekmény és bosszúállás azok részéről, akik új hadjáratra készülnek Oroszország ellen.

„Új hadjáratot készítettek elő Oroszország ellen, akik ehhez neonáci söpredéket gyűjtöttek össze a világ minden tájáról” – fogalmazott.

Egy perc csend és hurrá

Szerinte az ukrán nép a bűnöző rezsim túsza lett, a kegyetlen és öncélú terveik alku tárgyává váltak. Majd egyperces néma csenddel emlékeztek a „nagy honvédő háború” áldozataira.

Hűek vagyunk őseink parancsaihoz, mélyen és világosan megértjük, mit jelent méltónak lenni az ő teljesítményükhöz. Büszkék vagyunk azokra, akik a fronton harcolnak, ellátják a frontot és megmentik a sebesülteket. Önök becsülettel harcolnak Oroszországért 

– jelentette ki Putyin. „Az egész ország összefogott, hogy támogassa hőseinket” – jelentette ki az elnök.

„Őseink bebizonyították, hogy semmi sem erősebb, hatalmasabb és megbízhatóbb, mint az egységünk. Semmi sem erősebb a világon, mint a hazánk iránti szeretetünk. Oroszországra! Bátor fegyveres erőinkre! A győzelemre! Hurrá!” – mondta Putyin, majd az összegyűlt tömeg utána kiáltotta: „Hurrá!”

Ezek után elhangzott az orosz himnusz, majd megindult a katonai parádé.

Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos élő hírfolyamunkat ide kattintva olvashatják.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök, Kasszim-Jomart Tokajev kazah elnök és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök részt vesznek a győzelem napján a Vörös téren Moszkva központjában 2023. május 9-én. Fotó: Sputnik / Gavriil Grigorov / Pool / Reuters)

Rovatok