Index Vakbarát Hírportál

Kanada kiutasított egy kínai diplomatát, egyre feszültebb a két ország viszonya

2023. május 9., kedd 08:38

Kanada hétfőn kiutasított egy kínai diplomatát, akit egy hírszerzési jelentés nyomán azzal vádoltak meg, hogy megpróbálta megfélemlíteni az észak-amerikai ország egyik parlamenti képviselőjét, mert bírálta a pekingi vezetés hszincsiangi ujgur muszlim kisebbséggel szembeni bánásmódját.

„Kanada úgy döntött, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánítja Csao Vejt” – közölte Melanie Joly kanadai külügyminiszter. Hozzátette, hogy a döntést gondos mérlegelés alapján hozták meg. Az ottawai kínai nagykövetség egyelőre nem reagált az ügyben.

A diplomata kiutasítása azonban tovább súlyosbítja Kanadának az egyébként is feszült kapcsolatát második számú kereskedelmi partnerével, Kínával.

A Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat (CSIS) még 2021-ben jelentést tett közzé a kínai befolyásszerzésről Kanadában. A dokumentum információkat tartalmazott lehetséges fenyegetésekről a kanadai parlament egyik konzervatív képviselőjével, Michael Chonggal és családjával szemben.

Kína mindazonáltal azt állítja, hogy nem avatkozott Kanada belügyeibe és nem is érdekelt ebben. Kína torontói főkonzulátusa szerint Chong ügyében a jelentés teljességgel alaptalan vádakat tartalmaz – írja az MTI. 

A CSIS-dokumentum május elsején került nyilvánosságra, amikor a kanadai The Globe and Mail című hírlap arról cikkezett, hogy a kínai hatóságok információt gyűjtöttek Michael Chongról és Kínában élő családjáról. Az újság szerint mindezt azért tették, hogy példát statuáljanak másokat elrettentve a pekingi vezetéssel szembeni álláspontoktól.

Nem fogjuk eltűrni a külföldi beavatkozás semmilyen formáját

– hangoztatta hétfőn Joly.

A The Globe and Mail úgy tudja, Csao is részt vett a kanadai parlamenti képviselő ellen irányuló információgyűjtésben.

Chong 2021-ben sikeresen kezdeményezte a parlamenti határozat elfogadását, amely népirtásnak nyilvánította a kínai hatóságok ujgurokkal szembeni fellépését. Chong az újságcikk megjelenését követően ismételten követelte Csao kiutasítását és tétlenséggel vádolta Justin Trudeau miniszterelnök kormányát.

Kína kitiltással válaszolt a lépésre

Kína a sanghaji kanadai konzul, Jennifer Lynn Lalonde kitiltásával válaszolt Csao kiutasítására – írja a TASZSZ. 

Kanada indokolatlan lépéseire válaszul Kína úgy döntött, hogy ellenintézkedéseket tesz és kitiltja Kanada Sanghaji Főkonzulátusának vezetőjét, arra kérjük a diplomatát, hogy május 13-ig hagyja el Kínát

– áll a kínai külügyminisztérium közleményében.

Rovatok