Index Vakbarát Hírportál

Több embert megöltek Afrika legrégibb zsinagógájánál

2023. május 10., szerda 06:21

Megölt egy rendőrt és két hívőt Tunéziában egy fegyveres támadó Dzserba szigetének zsinagógája előtt − közölte szerdára virradóra az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.

A tárca közleménye szerint a támadóval végeztek. Úgy tudni, a biztonsági erők egyik tagja először megölte kollégáját, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imaház előtt. A támadót végül a biztonságiak lőtték le − adta hírül az MTI. 

A halálos áldozatokon kívül négy hívő és hat biztonsági őr megsebesült.

Nem sokkal korábban szemtanúk és a Mosaique FM rádió számolt be lövésekről a tunéziai partok közelében található szigeten, amelyen Afrika egyik legrégibb zsinagógája található.

Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak az imaházban a támadás idején. A napokban zajlik az évente megrendezett el-greibai zarándoklat, amely a többségében Dzserbában élő, 1800, zsidó vallású tunéziai egyik legfontosabb hagyománya. A helybélieken kívül Izraelből és Európából is zsidók százai látogatnak a szigetre.

Az eseményt szoros biztonsági intézkedések mellett tartják, tekintettel arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szélsőségesei 2002-ben merényletet követtek el a zsinagóga ellen egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A terrortámadásban 21 külföldi turista vesztette életét.

Rovatok