Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a tömegmészárlás az Egyesült Államokban, mégsem tesznek semmit

2023. május 10., szerda 06:17

Nem meglepő, hogy a napokban újabb tömeges lövöldözés történt Amerikában. A legutóbbi tragédia a texasi Allenben történt szombaton, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a vásárlókra egy outlet plázában. A törvényhozók azonban továbbra sem tesznek semmit azért, hogy megakadályozzák a tragédiákat.

Április végén írtunk arról, hogy az év első 100 napjában 144 tömeges lövöldözésről adtak hírt az Egyesült Államokban. Amerika egy része változást sürget, köztük egyre több fiatal. 

A texasi incidens egy újabb szörnyű támadás volt, amely egyszerűen csak hétköznapi emberek ellen irányult, legyen szó üzletről, bankról, partiról, iskoláról, vallási helyről, vagy akár a saját otthonukról. A CNN ezzel összefüggésben arról írt, hogy minden lövöldözés után

ugyanazok a politikai rituálék játszódnak le, de semmi sem változik.

A republikánusok – akik pártjukat a fegyvertörvényeket lazítani akaró aktivistákhoz kötötték – imádkoznak az áldozatokért, és homályosan mentális egészségügyi válságról beszélnek. A demokraták szigorúbb törvényeket követelnek, és a gyorstüzelésű támadófegyverek betiltását, amelyek másodpercek alatt több embert is képesek megölni.

Jennifer Mascia, a The Trace nevű független hírműsor vezető hírszerkesztője, amely az amerikai fegyveres erőszak elterjedéséről tudósít, a csatornának elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a legalacsonyabb a lőfegyverrel elkövetett halálesetek (amelybe az emberölések és az öngyilkosságok is beletartoznak) aránya Massachusetts, Hawaii, New Jersey, New York és Rhode Island államokban, Kalifornia a 8. helyen áll. Ezekben az államokban a fegyvertartás engedélyhez kötött. Ez az eljárás általában alapos háttérellenőrzést, a bűnüldöző szervekkel folytatott interjúkat, személyi referenciákat, kötelező lőfegyverhasználati képzést és ujjlenyomatvételt foglal magában. A fegyvervásárlás engedélyhez való kötöttsége a leghatékonyabb politikának számít a fegyveres halálesetek számának csökkentésében.

A legmagasabb lőfegyverek által okozott halálozási arányú államok Mississippi, Louisiana, Új-Mexikó, Alabama és Wyoming, Texas a 28. helyen áll. Új-Mexikó kivételével ezek az államok (beleértve Texast is) mindegyike engedély nélküli fegyverviselést vezetett be, ami azt jelenti, hogy a fegyvertulajdonosoknak nem kell engedélyt beszerezniük vagy képzésen részt venniük ahhoz, hogy nyilvánosan hordhassanak rejtett fegyvert. Jelenleg 27 államban van engedély nélküli fegyverviselési kötelezettség, és tanulmányok kimutatták, hogy a fegyveres erőszakos cselekmények száma megnő, miután az államok lazítják a fegyverviselési követelményeket − közölte a szakértő. 

Változhat-e a helyzet? 

Stephen Gutowski, a The Reload című kiadvány alapítója, amelyet azért hoztak létre, hogy józan, tájékozott tudósításokat nyújtson az Egyesült Államokban a fegyvertartásról, úgy fogalmazott, hogy

széles körű egyetértés van abban, hogy többet kell tenni a tömeges lövöldözések megelőzése érdekében. A probléma az, hogy a pártok között nincs egyetértés abban, hogy hogyan lehetne ezt elérni. A demokraták általában a széles körű fegyverkorlátozásokat és -tilalmakat támogatják. A republikánusok általában a hatályos fegyvertörvények szigorúbb végrehajtását és a mentális egészségügyi beavatkozást támogatják. A választók között valószínűleg van némi átjárás a kérdésben, de a választott képviselőik között kevés.

Grutowsky szerint, ha ezeknek a nagy visszhangot kiváltó gyilkosságoknak a száma tovább növekszik − márpedig ez idén rekordgyorsasággal történik, függetlenül attól, hogy milyen számlálót nézünk −, az növelheti a nyomást a törvényhozókra. Ez vezetett a tavalyi szövetségi fegyvertartási törvényhez. De kevés okunk van azt gondolni, hogy ez az AR–15-ösök vagy más sorozatlövő fegyverek szövetségi tilalmához vezethet, mivel a kongresszusban ülő republikánusok ellenzik a javaslatot, valószínűleg a szenátuson sem fog átmenni, mivel a demokraták egy része is ellenzi a tilalmat.

A szakértő szerint a szövetségi szintű politika egyre inkább polarizálódik az egyes államokban uralkodó politika alapján. A republikánus államok a támadások csökkentésére összpontosítanak azáltal, hogy a törvénytisztelő polgárok számára megkönnyítik a fegyverek beszerzését és viselését. A demokrata államok egyre inkább az automata fegyverek és a bizonyos mennyiségű lőszert tartalmazó tárak betiltása felé fordultak. A „vörös zászlós” törvények, amelyek lehetővé teszik a tisztviselők számára, hogy ideiglenesen lefoglalják a fegyvereket azoktól az emberektől, akikről a bíró megállapítja, hogy veszélyt jelentenek magukra vagy másokra, főként a demokrata pártok fellegváraiban terjedtek el.

Tennessee republikánus kormányzója, Bill Lee azonban megpróbálja kezelni az aggályokat egy új javaslatban, amelyet a republikánusok által ellenőrzött törvényhozás egy rendkívüli ülésszakon fog megvitatni. Ha sikerül olyan politikát kidolgozniuk, amely megfelel a fegyverviselési jog védelmezőinek aggályainak, az más államokban is lendületet adhat ennek a politikának.

Rovatok