Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít az unió, megreguláznák a chatbotokat

2023. május 11., csütörtök 12:03

Az Európai Parlament képviselői azt szeretnék, ha a chatbotok olyan biztosítékokat tartalmaznának, amelyek megakadályozzák, hogy az uniós jog szerint illegális tartalmakat hozzanak létre.

Az Európai Parlament képviselői elsöprő többséggel megszavazták egy olyan rendelettervezet előmozdítását, amely a mesterséges intelligencia (MI) „etikus fejlesztését” hivatott biztosítani.

A szavazás, amelyre a belső piaci és az állampolgári jogi bizottságok együttes ülésén került sor, új rendelkezésekkel egészítette ki az Európai Bizottság által javasolt eredeti szöveget, különösen az úgynevezett generatív alapmodellekre vonatkozó kötelezettségekkel, mint például a ChatGPT, az OpenAI által kifejlesztett chatbot, amely forradalmasította a technológiai ipart.

A módosítás célja annak biztosítása, hogy a chatbotok átláthatóak legyenek, tartalmazzanak biztosítékokat az uniós jog szerint jogellenes tartalmakkal szemben, és tartsák tiszteletben az alapvető jogokat, például a véleménynyilvánítás szabadságát.

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy tiltsák be az általuk „tolakodónak és diszkriminatívnak” nevezett mesterséges intelligencia felhasználását, például a biometrikus azonosítást a közterületeken, az érzelemfelismerő rendszereket és a prediktív rendőrségi rendszereket,

A csütörtöki mandátumot 84 igen szavazattal, hét nem ellenében és 12 tartózkodás mellett fogadták el.

A szavazás azonban még messze nem végleges: a képviselőknek még jóvá kell hagyniuk a plenáris ülésen a tárgyalási mandátumot, amelyet aztán a tagállamokkal folytatott megbeszélésekhez használnak majd fel. Ezek a Brüsszelben „trilógusnak” nevezett megbeszélések várhatóan kompromisszumos szöveget eredményeznek majd, amely aztán törvényerőre emelkedik – írja az Euronews.

A mesterséges intelligenciáról szóló törvényt a bizottság először 2021 áprilisában terjesztette elő, és a mesterségesintelligencia-rendszereket négy kategóriába sorolja aszerint, hogy milyen kockázatot jelentenek a társadalomra nézve.

Rovatok