Index Vakbarát Hírportál

Újabb ország kezdett közeledni a NATO-hoz az orosz agresszió miatt

2023. május 11., csütörtök 10:36

Tárgyalásokat folytat Japán, hogy megnyithassa legelső NATO-irodáját. A döntésről a CNN-nek számolt be az ország külügyminisztere, Josimasza Hajasi, aki szerint az orosz–ukrán háború miatt a világ egyre instabilabbá vált.

„Már tárgyalunk, de a részleteket még nem véglegesítettük” – közölte Josimasza Hajasi japán külügyminiszter a CNN-nek adott exkluzív interjúban. Oroszország ukrajnai inváziójáról beszélve kiemelte, hogy

a háború következményei messze túlmutatnak Európa határain, ezért Japánnak újra kell gondolnia a regionális biztonság kérdését.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a Kelet-Európában zajló események közvetlenül érintik az ázsiai csendes-óceáni térséget, emiatt pedig egyre fontosabbá válik Kelet-Ázsia és a NATO közötti együttműködés. Hangsúlyozta továbbá, hogy bár Japán nem tagja a katonai szövetségnek,

de a tárgyalások alapján „nagyon stabilan elkötelezték magukat” a NATO mellett. 

Azt is leszögezte, hogy az ázsiai összekötő iroda megnyitása nem egy üzenet, és nem irányul semelyik ország ellen sem. Josimasza Hajasi végül hosszú távú együttműködésnek nevezte a NATO és Japán kapcsolatát.

Az elmúlt hónapokban Japán és Oroszország között is nőtt a feszültség, amit részben a két ország közötti vizeken zajló orosz hadgyakorlatok, valamint a Japánhoz közeli Csendes-óceán nyugati részén zajló közös kínai–orosz tengeri járőrözések is tápláltak.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük, ebben a cikkünkben.

Rovatok