Index Vakbarát Hírportál

Romokban van Joe Biden népszerűsége, de ez sem segít Donald Trumpon

2023. május 11., csütörtök 06:14

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Joe Biden kihívója a 2024-ben esedékes amerikai elnökválasztáson, de Trumppal szemben nemcsak a demokrata szavazók többsége, de a republikánusok jelentős része is kritikus.

A friss közvélemény-kutatások szerint a 40 százalékot sem éri el Joe Biden népszerűsége, ennek ellenére megnyerheti az amerikai elnökválasztást. Biden áprilisban jelentette be, hogy újraindul az elnöki posztért a jövő évi választásokon.

Rendkívül alacsony Joe Biden amerikai elnök népszerűsége – derül ki az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott felmérésekből. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Donald Trump korábbi elnök győzelmi esélyei nőttek volna

– mondta az InfoRádiónak Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Trump így nehéz helyzetben

Biden április 25-én jelentette be, hogy újraindul a 2024-es elnökválasztáson. Az ezt követő egy hétben (április 28. és május 3. között) készítettek egy kisebb, nem reprezentatív telefonos felmérést, és ez mutatott viszonylag negatív képet Biden teljesítményéről. Az adatok 36-38 százalékos támogatottságot jeleztek, ami valóban alacsonynak számít.

Valóban alacsony a felmérés alapján Joe Biden népszerűsége, de egy sor más felmérés alapján egyébként még mindig jobb a támogatottsága, mint Donald Trump volt elnöknek hivatali idejének ugyanezen pontján

– mondta Csizmazia Gábor. A magukat demokrata szavazóknak valló megkérdezettek többsége a felmérés szerint azt szeretné, ha Joe Biden helyett más jelölt indulna a republikánus kihívóval szemben, ám ugyanezen demokrata szavazóknak a túlnyomó többsége – sőt a republikánus szavazók egy jelentős része is kritikus Donald Trumppal szemben.

Egyelőre egyébként az sem biztos, hogy Donald Trump lesz az ellenfele a demokrata jelöltnek, hiszen bármikor bejelentheti indulási szándékát Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója. Ez pedig még átírhatja a választási esélyeket.

Rovatok