Index Vakbarát Hírportál

A pakisztáni legfelsőbb bíróság elrendelte a volt kormányfő szabadlábra helyezését

2023. május 11., csütörtök 20:21

A pakisztáni legfelsőbb bíróság csütörtökön elrendelte a korrupciós vádakkal letartóztatott Imran Hán volt miniszterelnök szabadlábra helyezését.

Umar Ata Bandial, a testület elnöke szerint Hán letartóztatása törvénybe ütköző volt. A főbíró egyben felkérte a volt kormányfőt, hogy szóljon híveihez a kedélyek lecsillapítása érdekében − közölte az MTI.

A politikus támogatói örömtáncot jártak a bíróság épülete előtt a hírek hallatán. A háromfős bírói testület ugyanakkor utasította Hánt, hogy működjön együtt az ellene zajló vizsgálatban.

Terroristaként bántak velem

− panaszolta Hán a törvényszéken.

Hánt eddig egy iszlámábádi rendőrőrsön tartották fogva. Kedden tartóztatták le Iszlámábádban, a legfelsőbb bíróságon, ahova a vesztegetési ügyekkel kapcsolatos kihallgatásra érkezett.

A történteket követően az országon erőszakba torkolló tüntetési hullám söpört végig, amelyben eddig legalább tízen vesztették életüket, többtucatnyian sebesültek meg, és mintegy 2300 embert állítottak elő. A pakisztáni hadsereget is bevetették rendteremtésre.

Időközben hatósági őrizetbe került a volt miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrik-i-Inszáf / PTI) két másik magas rangú vezetője.

Hán ellen több mint 100 korrupciós esetet regisztráltak azóta, hogy 2022 áprilisában a parlament bizalmatlansági szavazással leváltotta.

Az ügyek többségében Hán elítélése esetén az ellenzéki politikust eltilthatják közhivatal viselésétől, novemberben pedig választások lesznek.

Rovatok