Index Vakbarát Hírportál

Szerbia szerint oroszbarátságuk miatt vannak állandó nyomásnak kitéve

2023. május 11., csütörtök 14:19

Szerbia állandó nyomásnak van kitéve azért, mert nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen – közölte Ivica Dacic szerb külügyminiszter a belgrádi Prva Televízióban csütörtökön. Úgy fogalmazott: nem is érti, mit tennének a nemzetközi küldöttek, ha nem gyakorolhatnának nyomást Szerbiára.

„A nyugati országokat nem vizsgálják, mindig vannak kivételek, de amikor Szerbiáról van szó, akkor mindig nyomást fognak gyakorolni, mert azt akarják elérni, hogy ebben a térségben mindenkinek ugyanaz legyen az álláspontja Oroszországgal kapcsolatban” – így reagált a szerb külügyminiszter arra, hogy csütörtökön az országba látogat David O’Sullivan, az Európai Unió szankcióügyi különmegbízottja.

Ivica Dacic szerint Szerbia azért van érzékeny helyzetben, mert a saját érdekeit és a saját területi egységét védi, amikor azt mondja, hogy Koszovó Szerbia része, és ebben Moszkva is segíti Belgrádot.

Emlékeztetett arra, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában megszavazták Koszovó felvételét, és Szerbia nem tehetett semmit a többségi igen szavazatok ellen.

Szerbia továbbra sem támogatja az Oroszország elleni szankciókat

Ha Szerbia elveszíti barátját, Oroszországot, akkor az ENSZ-ben is többségbe kerülhetnek Koszovó támogatói, és akkor Szerbia nem tudja már megvédeni a saját érdekeit – tette hozzá.

Ivica Dacic közölte, hogy Szerbia nem változtatott álláspontján, amelyet már az ukrajnai háború kitörésekor is közölt, vagyis hogy elítéli az agressziót, de nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz. 

Az európai országok közül belarusz mellett egyedül Szerbia nem csatlakozott a Moszkva elleni megszorító intézkedésekhez.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A kapcsolat rendezése mindkét fél európai integrációjának kulcsa.

Rovatok