Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico szerint Soros György embere lehet Szlovákia magyar pénzügyminisztere

2023. május 11., csütörtök 06:15

A jelek szerint a szlovák parlament többsége nem szavaz bizalmat az Ódor Lajos vezette hivatalnokkormánynak, a legtöbben ugyanis azt kifogásolják, hogy az államfő nem egyeztette előre a kormányának összetételét a pártokkal. Ezután Robert Fico, a Smer elnöke azt az összeesküvés-elméletet vázolta fel, hogy Ódor Lajos és Zuzana Caputová is Soros György emberei.

Mint arról már beszámoltunk, Zuzana Caputová szlovák államfő vasárnap délutáni bejelentése szerint az előrehozott választásokig szakértői kormányra bízza Szlovákia irányítását, az ország élére a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét, Ódor Lajost kérte fel.

Caputová szerda délután találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, hogy ismertesse velük a hivatalnokkormány új tagjait. A szakértői kabinetnek 30 napja van arra, hogy a parlament elé terjessze a programját és bizalmi szavazást indítványozzon. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem valószínű, hogy a törvényhozás bizalmat szavazna Ódoréknak – írja az Új Szó.

A 150 tagú parlamentben egyedül a Szabadság és Szolidaritás húszfős frakciója jelezte egyértelműen, hogy támogatják a hivatalnokkormányt. Richard Sulík az államfővel való egyeztetés után kijelentette, bizalmat szavaznak Ódoréknak, „ha az elnök figyelembe veszi a beszélgetésük tartalmát”.

Barczi Gyulából nem lesz kulturális miniszter

A 16 képviselővel rendelkező Sme rodina vezetője, Boris Kollár kijelentette, először látni akarják az új miniszterek névsorát és az Ódor-kabinet programját, és csak ezt követően döntenek. Kollár az elnökkel való találkozó után aztán kijelentette, a hivatalnokkormányt nagyon jó szakértői csapat alkotja. Azt várja tőlük, hogy a kulturális és etikai kérdéseket a kormányzásuk alatt nem nyitják meg. A teljes névsort azonban nem árulta el.

Egy dolog viszont már kiderült, a kulturális minisztériumot vélhetően nem a magyar nemzetiségű Barczi Gyula művészettörténész fogja vezetni.

Az OĽaNO-t vezető Igor Matovic azt feltételezi, ők nem szavaznak majd bizalmat a hivatalnokkormánynak, mivel az államfő előre nem egyeztette velük az egyes miniszterek neveit, illetve meg szeretnék várni, míg Ódorék előállnak a kormányprogramjukkal. A leköszönő miniszterelnök, Eduard Heger egyáltalán nem nyilatkozott arról, hogy a Demokraták támogatják-e Ódoréket, ők is meg szeretnék várni az új kormány programját. Az államfővel való találkozó után Heger annyit mondott, az egyik miniszterjelölt neve meglepetés volt számára.

A Hlas vezetője, Peter Pellegrini szintén megerősítette, hogy nem szavaznak bizalmat Ódoréknak, mindezt annak ellenére, hogy hónapokon keresztül a szakértői kormány kinevezését követelték. Az elnökkel való találkozó után megnyugtatónak nevezte, hogy a szakértői kabinetben minimális a korábbi államtitkárok száma.

Fico szerint Ódor Lajos Soros György embere

A Smer sem támogatja Ódorékat. A 27 parlamenti mandátummal rendelkező Smer alelnöke, Juraj Blanár a többi párthoz hasonlóan szintén azt kifogásolta, hogy a hivatalnokkormány összetételét az államfő előre nem egyeztette a pártokkal. Szerinte a szakértői kormány így nem is fog bizalmat kapni a törvényhozásban, és ezzel a jelenlegi politikai válság csak mélyülni fog. Az államfő ugyanakkor a többi parlamenti párttól eltérően a Smer elnökét, Robert Ficót nem hívta meg szerdán az elnöki palotába, így a szakértői kabinetről utólag sem egyeztetett a párttal. 

Fico a keddi sajtótájékoztatóján azt az összeesküvés-elméletet vázolta, miszerint Ódor Lajos és Zuzana Caputová is Soros György emberei.

Emiatt az államfő jogi eljárást kezdeményezett a Smer elnöke ellen.

Rovatok