Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Nyomásgyakorlással kell elérni a szudáni konfliktus mielőbbi lezárását

2023. május 11., csütörtök 20:02

Minden lehetséges eszköz igénybevételével és nyomásgyakorlással kell elérni a szudáni konfliktus mielőbbi lezárását − hangsúlyozta csütörtöki felhívásában az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Volker Türk a szudáni válság ügyében összehívott genfi rendkívüli emberi jogi tanácsülés után közzétett videóüzenetében arra kérte az afrikai befolyással rendelkező országokat, hogy „minden tőlük telhetőt tegyenek meg a helyzet megoldása érdekében”; továbbá elítélte a Szudánban harcoló feleket, akik szerinte „indokolatlan mértékű és arányú erőszakot alkalmazva sértik meg a nemzetközi jogot”.

Hozzátette: főbiztosi hivatala több olyan jelentést is kapott amelyek katonák által elkövetett nemi erőszakról, valamint jogszerűtlen kivégzésekről és emberrablásokról számoltak be − közölte az MTI. 

A válságtanácskozást Nagy-Britannia, Norvégia, az Amerikai Egyesült Államok és Németország együttes kérésére hívták össze, több tucat más ENSZ-tagállam támogatásával.

A 47 ország részvételével működő emberjogi tanács az ülésen egy határozatot is elfogadott, amely a fegyveres erőszak előfeltételek nélküli, azonnali befejezésére szólítja fel a konfliktusban érintett feleket; a világszervezet szudáni független szakértőjének bevonásával pedig szeretné nyomon követni és dokumentálni az eseményeket.

A határozatot 18 tagállam, köztük Franciaország és az Egyesült Államok képviselői is elfogadták. Tizenöt tagország, köztük Szudán, több afrikai ország és Kína nemmel szavazott; 14 tagország képviselői pedig tartózkodtak, mert az ülésen több nyugati ország képviselője is azt indítványozta, hogy a Szudánban elkövetett emberi jogsértések dokumentálását azonnal, még a konfliktus lezárása előtt el kell kezdeni.

Jérome Bonnafont, Franciaország Genfbe delegált nagykövete azt mondta,

a rendkívüli ülés megtartásával a nemzetközi közösség világos üzenetét akarták megfogalmazni arról, hogy a tartós béke megteremtésével együtt kell járnia az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartásának és az állampolgárok védelmének.

Hasszán Hamid Hasszán, Szudán Genfbe akkreditált ENSZ-nagykövete viszont a rendkívüli ülésre reagálva azt mondta, a kialakult konfliktus „szudáni belügy”.

Az április 15-én kirobbant szudáni polgárháborúnak biztonsági és emberi jogi szervezetek szerint eddig legalább 750 halálos áldozata és 5 ezer sebesültje van; az ENSZ pedig úgy tudja, hogy a harcok miatt mintegy 900 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Közülük mintegy 700 ezren az országon belül, 177 ezren pedig a szomszédos országokban találtak menedéket.

Rovatok