Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A házi kedvencek nem helyettesíthetik a gyerekeket

2023. május 12., péntek 18:00

Ferenc pápa a gyermekvállalás nehézségeiről beszélt egy demográfiai válságról szóló konferencián Olaszországban. Elmondta, hogy számos háztartásban a gyerekek helyét a háziállatok veszik át. Hozzátette: ez is mutatja, hogy a fiatalok nehéz anyagi helyzetben vannak.

Ferenc pápa is részt vett a demográfiai válságról szóló olasz konferencián, ahol arra figyelmeztetett, hogy számos háztartásban a háziállatok helyettesítik a gyermekeket, miután „a gyermekvállalás a gazdagok kiváltsága lett”.

A pápa ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy egyszer egy nő arra kérte: áldja meg a gyermekét. Csakhogy a nő nem a kisbabájára gondolt, hanem a kutyájára.

Elvesztettem a türelmemet, és leszidtam a nőt: rengeteg gyermek éhezik világszerte, és maga egy kutyát hoz nekem

– mondta az egyházfő az esetről. Ugyanakkor hozzátette, hogy a családalapítás mára „titáni erőfeszítéssé” vált, amelyet csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak.

A pápa hangsúlyozta, hogy a csökkenő születési arányszám a jövőbe vetett remény hiányát és a fiatalabb generációk bizonytalanságát jelzi. „A stabil munkahely megtalálásának nehézségei, az egekbe szökő bérleti díjak és az elégtelen bérek komoly problémákat jelentenek" – sorolta Ferenc pápa, majd felszólította a politikusokat, hogy találjanak előremutató megoldásokat a helyzetre.

„Üres bölcsők országa”

Az egyházfő arról is beszélt, hogy Olaszországot gyakran nevezik az „üres bölcsők országának”. Az Európai Unió országai közül itt az egyik legalacsonyabb a termékenységi ráta, a születések száma tavaly 400 ezer alá csökkent. Ez pedig új mélypontot jelent. Amennyiben nem változik a helyzet, az ország 2050-re elveszítheti lakosainak közel egyötödét. 

A BBC kiemeli, számos oka van annak, hogy Olaszországban a nők kevesebb gyermeket vállalnak.

köztük van az, hogy a fiatalok nehezen találnak stabil munkahelyet, és a gyermekgondozási rendszer nem jelent megfelelő segítséget, ami megnehezíti az anyák számára a munka és a családi élet összeegyeztetését.

A Save the Children jótékonysági szervezet szerint tízből hat anyának nem biztosítanak bölcsődei férőhelyet, továbbá sok várandós nő kénytelen felmondani, néhányukat pedig kirúgják, amikor teherbe esnek.

„A csökkenő születésszám nemzeti vészhelyzet”  – mondta erről korábban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Hozzátette: a probléma megoldása abszolút prioritás, és a kormány célja, hogy Olaszországnak újra fényes jövője legyen.

Rovatok