Index Vakbarát Hírportál

Több ország irányába is leállítaná az Európai Unió a Barátság vezetéken keresztüli olajszállítást

2023. május 12., péntek 13:54

A javaslat a tizenegyedik szankciós csomag részét képezné. A két ország az ukrajnai háború kitörése óta jelentős mértékben csökkentette az orosz kőolaj importját, ezért a lépés szimbolikusnak tekinthető.

Az Európai Unió javaslatot tett a Németországba és Lengyelországba irányuló orosz kőolajszállítások hivatalos leállítására – értesült a Bloomberg. A két ország korábban mentességet kapott az orosz olajra vonatkozó szankciók alól.

A mentesség ellenére Lengyelország és Németország már leállította a nyersolaj átvételét a vezetéken keresztül, és ezzel beváltották a korábbi ígéreteiket. A Bloomberg által megismert dokumentumok szerint javaslat született a szankció alóli mentesség megszüntetésére. Az orosz kőolajra vonatkozó mentességet tavaly nyáron engedélyezték az orosz kőolajtól függő országok számára

A szankció alóli mentesség eltörlése szimbolikus lépés lenne az Európai Unió részéről, mivel a németek és lengyelek már fontos lépéseket tettek azért, hogy leváljanak az orosz kőolajról.

Az UNIÓS TERVEK SZERINT mAGYARORSZÁG, CSEHORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA TOVÁBBRA IS MENTESSÉGET ÉLVEZNE AZ OROSZ KŐOLAJAT ÉRINTŐ SZANKCIÓ ALÓL.

Németország és Lengyelország 2022-ben átlagosan napi 480 ezer hordónyi importot bonyolított le a Barátság kőolajvezetéken keresztül. A vezeték déli ágán a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországa irányuló szállítás napi átlagban csaknem 290 ezer hordónyi volt, ami az idei évben kismértékű csökkenést jelent

A mentesség megszüntetésére irányuló javaslat az Európai Unió tizenegyedik szankciócsomagjának részét képezheti. A szankciós csomag életbe lépéséhez az összes tagállam támogatására lenne szükség, de a folyamatban lévő tárgyalások miatt még azelőtt megváltozhat, hogy hatályba lépne. 

(Borítókép: Olajfinomító Németországban. Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images)  

Rovatok