Index Vakbarát Hírportál

15 évet kaphat a volt tengerészgyalogos, aki megfojtott egy hajléktalant a metrón

2023. május 13., szombat 08:08

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják a férfit, aki megölte Jordan Neelyt, miután fojtófogásba fogta a New York-i metróban − közölte pénteken a manhattani kerületi ügyészség. A 24 éves Daniel Penny akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat, ha a vád szerint bűnösnek találják. Penny péntek reggel adta fel magát a New York-i rendőrségnek.

A férfi megjelent a manhattani büntetőbíróságon, hogy válaszoljon a vádra, nem tett vallomást, és 100 ezer dolláros óvadék ellenében szabadon engedték. Penny ügyvédje, Thomas Kenniff az ABC Newsnak elmondta, hogy ügyfele „teljes mértékben együttműködött” a hatóságokkal Neely halála után. „Teljes mértékben számítunk arra, hogy Dannyt minden vád alól felmentik” − tette hozzá Penny jogi csapatának közleménye  − közölte a The Guardian

Penny május 1-jén ölte meg Neelyt, miután fojtófogást alkalmazott ellene. Neely, aki hajléktalan volt, azt kiabálta az utasoknak, hogy éhes és szomjas, és hogy nem érdekli, ha börtönbe kerül. A közösségi médiában elterjedt videón Penny látható, amint fojtogatja Neelyt, miközben más utasok próbálják lefogni őt.

Neelyt eszméletlenül szállították kórházba, ahol halottnak nyilvánították. A városi orvosszakértő később gyilkosságnak minősítette a halálát, mivel a fojtogatás közben összezúzódott gégéje volt a halál oka.

A fehér bőrű, volt amerikai tengerészgyalogos Pennyt a rendőrség közvetlenül az eset után őrizetbe vette, és kihallgatta, de vádemelés nélkül szabadon engedte.

A videó széles körű tiltakozást váltott ki a faji igazságtalanság és a szociális szolgáltatásokra szorulókkal való bánásmód kudarcai miatt. Neely, aki fekete volt, régóta szenvedett mentális betegségekben, és a város szociális munkásai ismerték. Állítólag rajta volt a város segítségre leginkább rászoruló hajléktalanjainak 50-es listáján.

Az áldozat egykor Michael Jackson-imitátor volt 

Neely, aki egykor tehetséges Michael Jackson-imitátor volt, PTSD-ben és súlyos depresszióban szenvedett, miután mostohaapja 2007-ben, Neely 14 éves korában meggyilkolta édesanyját. A rokonok szerint autista volt, és skizofrénia is kialakult nála. Mentális válságok sorozata érte, és többször letartóztatták, miközben az utcán élt.

Május 5-én, négy nappal a gyilkosság után Penny ügyvédei nyilatkozatot tettek közzé, amelyben azt állították, hogy Neely korábban erőszakos viselkedést tanúsított, és felszólították a várost, hogy foglalkozzon a mentális egészségügyi válsággal. Neely családja május 8-án saját sajtóközleménnyel válaszolt, amelyben Penny nyilatkozatát „karaktergyilkosságnak és annak egyértelmű példájának nevezték, hogy miért hitte úgy, hogy joga van kioltani Jordan életét”.

Egy pénteki sajtótájékoztatón Neely családjának ügyvédje, Donte Mills azt mondta az újságíróknak, hogy Penny „közömbösen cselekedett”. 

Mindenkinek, aki azt mondja, hogy én már utaztam metrón, és féltem korábban, és nem tudom megmondani, mit tettem volna abban a helyzetben, azt fogom mondani − kérdezd meg, hogyan tudsz segíteni. Kérem, ne támadjanak. Senki ne fojtogasson, ne öljön, ne vegye el senki életét

− tette hozzá Mills.

Rovatok