Index Vakbarát Hírportál

A teljes lakosságot evakuálni kellett egy svájci faluból

2023. május 13., szombat 15:58

Azonnali hatállyal kitelepítették egy alpesi falu lakosait, mert kétmillió köbméternyi szikla omolhat a községre. A helyiek mind egy szálig elhagyták a falut, most ideiglenes szállásokon aggódnak azért, hogy mi történik otthonaikkal.

Sürgősen kitelepítették egy apró svájci alpesi falu lakosait, mert kétmillió köbméternyi szikla közeli leomlása fenyegeti a községet. A graubündeni Brienz fölé magasodó sziklák mozgása váratlanul olyannyira felgyorsult, hogy a faluban lakó mintegy ötven embernek még ezen a héten el kell költöznie.

A lakosokat kedd este tájékoztatták a kitelepítés részleteiről, egyebek mellett arról, hogy legkésőbb pénteken 18 óráig mindenkinek el kell hagynia a községet.

A Graubünden kantonban, 1100 méteres magasságban található brienzi sziklák mozgása nem újdonság, de a legfrissebb mérések szerint jelenleg kétszer olyan gyorsan mozognak, mint néhány héttel ezelőtt.

A térség évszázadok óta mozgásban van, a falu húsz éve évente egy méterrel csúszik lefelé a völgybe. Már évek óta köztudott, hogy a falu fölötti, Insel (sziget) nevű sziklaképződmény veszélyt jelent, így a lakosok is tisztában voltak azzal, hogy előbb-utóbb el kell költözniük.

A Zürichi Egyetem szerint a kitelepítést az tette sürgőssé, hogy a következő napokban mindennap csapadék várható a térségben, ami felgyorsíthatja a kőtömbök mozgását – adta hírül az MTI. 

Egyelőre nem biztos, hogy a kőgörgeteg magával sodorja a falut, de a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egy tényleges hegyomlás is bekövetkezhet, ami azt jelentené, hogy a 100-200 kilométeres sebességgel lezúduló görgeteg 30 másodperc alatt megsemmisíti a települést.

A globális felmelegedés megváltoztatja az alpesi környezetet

A svájci falu esete komoly kérdéseket vet fel az egyes hegyi közösségek biztonságával kapcsolatban, mivel a globális felmelegedés megváltoztatja az alpesi környezetet – írja a BBC

Svájc alpesi régiói különösen érzékenyek a globális felmelegedésre, hiszen ahogy a magasan a hegyekben lévő permafroszt olvadni kezd, a sziklák instabilabbá válnak. A falusiaknak most ideiglenes szállásokon várják, hogy a kőgörgeteg leomoljon, miközben azt remélik, hogy otthonaikban nem fog kárt tenni.

Rovatok