Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán egyetlen kérdéssel reagált Zelenszkij kiszivárgott tervére Magyarország ellen

2023. május 14., vasárnap 13:45

A The Washington Post által nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jegyzőkönyvek szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna az oroszpártiság miatt.

„Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?” – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy amerikai hírszerzési iratok szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fontolgatta a lehetőséget, hogy felrobbantsák a Magyarországra vezető Barátság kőolajvezetéket.

Mint azt megírtuk, egy február közepén Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta Ukrajnának, hogy „robbantsa fel” a szovjet építésű, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság kőolajvezetéket.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkretenni a valószínűsíthetően orosz olajra erősen épülő magyar miniszterelnök, Orbán Viktor iparát

– áll a The Washington Post által közölt dokumentumban.

A beszélgetés elemzésében az amerikai hírszerzés tisztviselői elismerik, hogy Zelenszkij dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg. Az értékelés nem tartozik a többi beszámoló közé, amelyek szerint Zelenszkij merész katonai akciót javasolt. A The Washington Post szerint bár Magyarország névlegesen a nyugati szövetség tagja, Orbán Viktort széles körben Európa Kreml-barát vezetőjének tartják.

Az Index megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a Miniszterelnöki Kabinetirodát, valamint Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt azzal a kérdéssel, hogy Magyarország kormányának volt-e erről a tényről, illetve annak valóságalapáról tudomása, és hogy az Egyesült Államok NATO-szövetségesként értesítette-e a magyar hatóságokat az ügyről. Megkeresésünkre egyelőre a kormány képviselői nem reagáltak. 

Rovatok