Index Vakbarát Hírportál

Először lesz női vezetője az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének

2023. május 15., hétfő 20:53

Először lesz női vezetője az amerikai Amy Pope személyében az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM). Pope-ot hétfőn választották meg a kormányközi szervezet tagállamainak képviselői eddigi főnöke, a portugál António Vitorino főigazgató helyére.

A 49 éves Amy Pope ezzel az 1951-ben alapított szervezet első női vezetője lesz. Mandátuma öt évre szól, és október elsejével kezdődik − közölte az MTI. 

Pope eddig Vitorino helyetteseként szolgált, majd vele szemben indult a szervezet főigazgatói posztjáért. Az Egyesült Államok, amely határozottan támogatta Pope jelöltségét, üdvözölte megválasztását.

Pope a Twitteren közölte, hogy alázattal fogadja, és megtiszteltetésnek veszi, hogy átveheti a szervezet vezetését.

Kész vagyok minden tagállammal és globális partnerünkkel együttműködni, hogy szabadjára engedhessük a hatékony, rendezett és emberséges migráció jelentette lehetőségeket

− írta mikroblogján.

Pope megválasztása azt tükrözi, hogy a tagállamok széles körben támogatják azon elképzelését, miszerint az IOM küldetésének az emberekre kell összpontosítania, miközben megvalósítja a kulcsfontosságú szervezetirányítási és költségvetési reformokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az IOM megbirkózhasson az előtte álló kihívásokkal

− hangoztatta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az IOM tíz eddigi főigazgatójából nyolcan amerikaiak voltak.

Vitorino 2018-ban került az IOM főigazgatói székébe, miután a tagállamok elutasították Donald Trump akkori amerikai elnök jelöltjét a tisztségre.

Az IOM alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell. Csaknem 19 ezer munkatársa van a világ 171 országában.

Rovatok