Index Vakbarát Hírportál

Több forrás szerint is kórházba került Putyin szövetségese

2023. május 15., hétfő 13:27

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt a hírek szerint kórházban ápolják, miután a múlt heti moszkvai látogatása alkalmával rosszul lett, majd kihagyta a közös ebédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az államfő egészségi állapotával összefüggő pletykák azután erősödtek fel még jobban, hogy május 14-én a politikus 29 év óta először maradt távol a belorusz zászlóavatási ünnepségtől.

A dpa német hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint a 68 éves államfőt Raman Halovcsenka fehérorosz miniszterelnök helyettesítette a rendezvényen.

A belorusz állami televízió napok óta nem mutatott új képsorokat Lukasenkáról, aki azonban az ünnepnap alkalmából üzenetben tolmácsolta jókívánságait.

Nem sokkal korábban a szomszédos Ukrajna sajtóorgánumai, köztük az RBK-Ukrajina ukrán hírügynökség arról írtak, hogy a belorusz államfő és környezete vírusfertőzést kapott.

Az err.ee orosz nyelvű észt és az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálok belorusz forrásokra, köztük az Evroradióra hivatkozva közölték, hogy az államfőt szombat este a Minszk melletti elnöki klinikára szállították.

Lukasenka legutóbb május 9-én jelent meg a nyilvánosság előtt, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén, a moszkvai Vörös téren. A minszki elnöki hivatal eddig nem reagált megkeresésekre az ügyben – adta hírül az MTI.

Paval Latuska lengyelországi száműzetésben élő volt belorusz kulturális miniszter pénteken arról beszélt, hogy Lukasenka „nyilvánvalóan komolyan megbetegedett”.

A Kreml már reagált is

Azóta a Kreml is reagált a Lukasenka egészségi állapota körüli találgatásokra: azt írták, hogy a Minszk által kiadott hivatalos közleményekre szabad hagyatkozni, semmi másra – írja a Sky News.

Mindez akkor történt, amikor Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin hétfőn megtartja a Biztonsági Tanács ülését, miután azt előrehozták – az ülésre általában pénteken szoktak sort keríteni.

Elmondta továbbá, hogy Oroszország „rendkívül negatívan” értékeli Nagy-Britannia azon döntését, miszerint nagy hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat és más katonai eszközöket szállít Ukrajnának.

Ezenfelül elutasította a The Washington Post egy amerikai hírszerzési kiszivárogtatásra hivatkozó jelentését, amely szerint a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin felajánlotta, hogy elárulja az orosz csapatok helyzetét Ukrajnának, és ezt átverésnek nevezte.

Aljakszandr Lukasenka 1994 óta vezeti Belaruszt, amikor megnyerte a Szovjetunió felbomlását követő első elnökválasztást. Azóta is ő irányítja az országot, annak ellenére, hogy a 2020-as elnökválasztást vitatott eredményű, tömeges kormányellenes tüntetések követték – írja a Financial Times.

 Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre közvetítjük.

(Borítókép: Aljakszandr Lukasenka 2018. november 8-án Kazahsztánban. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

Rovatok