Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas áradás sújtja Horvátországot

2023. május 15., hétfő 12:33

A horvátországi Obrovac városát elöntötte a Zrmanja folyó, miután a folyó a védőfalakon túláradt az elmúlt időszak tartós esőzései következtében. A közeli Gracacban az Otuca folyó is kiszakadt a medréből, ahol a tűzoltók, a HGSS (Horvát Hegyimentő Szolgálat) és a csehországi állami beavatkozási egység csónakokat indított az evakuálásra.

A heves esőzések miatt emelkedett a vízszint az Una folyón is, ami rendkívüli árvízvédelmi intézkedéseket tett szükségessé Hrvatska Kostajnicában. A Száva folyó nem képes befogadni az Una teljes vízmennyiségét, aminek következtében a folyó vízszintje emelkedik a teljes hosszúságában. További vízszintemelkedés várható – írja az index.hr horvát portál.

Az evakuált lakosok számára a Gracac Kulturális és Információs Központban fogadóközpontot hoztak létre a Nikola Tesla utcában.

Tűzoltóparancsnok: Gracacon már jobb a helyzet

Egy Gracacban élő lakos a N1 televízióban beszélt a helyzetről: Mint fogalmazott: „A Vöröskereszt és a Polgári Védelem ma reggel 6 órakor jött. Benéztek, majd visszafordultak és elmentek. A házban 40 centiméter a víz, minden tönkrement.”

Gracac közelében a tűzoltó csapatok intenzíven dolgoztak az éjszakai órákban. Hét szivattyúzó csapat, összesen 18 tűzoltó érkezett a helyszínre.

Az esti órákig 30 szivattyúzást hajtottak végre, ám számos épületben nem tudtak beavatkozni, mivel az egész utca víz alatt volt. Az összegyűlt víz elvezetését várták, hogy a szivattyúzást elvégezhessék. A kiszivattyúzási és helyreállítási munkálatok továbbra is folyamatban vannak, hogy enyhítsék az áradás okozta károkat. Az árvíz hatásainak felszámolása szintén elkezdődött.

Rovatok