Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglanra ítéltek kémkedésért egy 78 éves amerikai férfit Kínában

2023. május 15., hétfő 15:52

John Sing-Van-Löngöt, aki Hongkong állandó lakosa, hétfőn bebörtönözték. A délkeleti Szucsou város bírósága nem közölt további részleteket az ellene felhozott vádakról.

Löngöt két évvel ezelőtt tartóztatta le a városban a kínai kémelhárítás helyi irodája − áll a bíróság sajtóközleményében.

A WeChaten közzé tett népbírósági ítéletben az áll, hogy 

bűnösnek találták kémkedésben, amiért életfogytiglani börtönbüntetésre és közügyektől való eltiltásra ítélték.

Nem világos, hogy a férfi hol élt letartóztatásának idején. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének szóvivője közölte, hogy tudomásuk van az ügyről. Közleményük szerint a „külügyminisztériumnak a legmagasabb prioritása az amerikai állampolgárok biztonsága és védelme a tengerentúlon” − közölte a BBC. 

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások gyakoriak Kínában, és általában kevés részletet hoznak nyilvánosságra az olyan kényes ügyekben, mint például amelyek kémkedés vádjával indulnak. Az ehhez hasonló súlyos ítéletek azonban viszonylag ritkák a külföldi állampolgárok esetében .

Júliusban egy új törvény lép hatályba Kínában, amely kiszélesíti a kémkedésre vonatkozó eddigi jogszabályok hatályát. Ez megtiltja minden olyan adat átadását, amelyet a hatóságok nemzetbiztonsági vonatkozásúnak ítélnek. Löng bebörtönzése valószínűleg tovább feszíti a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, amelyek Donald Trump korábbi amerikai elnök kormányzása alatt romlottak meg, miután 2018-ban kereskedelmi háborút indított Kína ellen. A két szuperhatalom között továbbra is feszültség van különböző kérdésekben, köztük Tajvan, a Dél-kínai-tenger militarizálása és a koronavírus eredete miatt.

Rovatok