Index Vakbarát Hírportál

Alaposan kifakadt a cseh külügyminiszter Orbán Viktor kijelentésén

2023. május 15., hétfő 13:17

Jan Lipavski cseh külügyminiszter vasárnap azt mondta egy tévéműsorban: elfogadhatatlan, ahogy Orbán Viktor Adolf Hitlerről beszélt pénteki beszédében. A műsornak vendége volt Vera Jourová uniós biztos is, aki beszélt arról, hogy miként tud tárgyalni a magyar kormány képviselőivel, illetve a magyar civilekkel.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben mondott beszédet pénteken.

A felszólalása egy pontján kifejtette, hogy a nemzetállamok felett Róma bukása óta mindig ott lebegett egy álom, egy kísértés: újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni Európát. Mint mondta, erről álmodozott más-más alapokon Bizánc, Nagy Károly, Napóleon, sőt még Adolf Hitler is, és ehhez hasonlította az Európai Unió küldetését is.

A kijelentés belföldön is nagy port kavart. Gyurcsány Ferenc „betegnek” nevezte Orbán Viktort, a kormánnyal nem szimpatizáló történész, Ungváry Krisztián viszont bizonyos szempontból megvédte őt. 

A párhuzamon az egyik vezető cseh politikus is felháborodott. Vasárnap egy kerekasztal-beszélgetést tartottak a cseh köztévén, aminek vendége volt Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, valamint Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke, átláthatóságért és értékekért felelős biztosa is.

Lipavski a műsorban visszautasította azt, hogy Orbán Viktor párhuzamot vont az Európai Unió küldetése és Adolf Hitler közt, majd azt is hozzátette:

Senki sem kényszeríti a magyarokat arra, hogy ennek a közösségnek a tagjai legyenek, ha kényelmetlenül érzik magukat benne 

– fogalmazott az Euractiv szerint a külügyminiszter. Vera Jourová ugyanezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarország reputációját rontja minden ilyen kijelentés. 

Jourová szerint a magyarok nem mernek vele találkozni 

Mindeközben az uniós biztos arról beszélt: régóta kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország még demokráciának nevezhető-e. Ugyanakkor van néhány magyar diplomata, akikkel – Orbán Viktor szerinte unióellenes retorikájának dacára – kompromisszumra lehet jutni azokban a kérdésekben, amelyek Magyarország hozzájárulását is igénylik (például az Oroszország elleni szankciók ügyében).

És vannak olyan, keményen dolgozó és hozzáértő magyar tisztviselők is, akik tárgyalnak velünk a bírósági reform bevezetéséről és közbeszerzéseket érintő kérdésekről is

– mondta Vera Jourová, aki szerint a magyar tisztviselők hozzáállása azt is jelzi, hogy Magyarországnak „nagyon nagy szüksége van a pénzre”.

Az uniós biztos végül azt is elmondta: Magyarországon annyira negatív kép alakult ki róla, hogy magyar diákok, tanárok, valamint a Magyarországon működő szervezetek képviselői már csak „titokban” mertek találkozni ővele a közelmúltban, mert attól féltek: ha feltöltik a vele készült közös fotókat az internetre, akkor azért „meghurcolná” őket a magyar közvélemény.

(Borítókép: Jan Lipavski a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján 2023. április 4-én Brüsszelben. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok