Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hány millió forintért kap tanácsokat Orbán Viktor

2023. május 15., hétfő 08:53

Egy közérdekű adatigénylésből fény derült arra, hogy havonta mekkora javadalmazással látja el Orbán Viktor a miniszterelnöki főtanácsadókat.

A Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu közérdekű adatigénylésére válaszolva árulta el, hogy havonta 1 547 000 forintot kapnak a miniszterelnöki főtanácsadók.

A főtanácsadók hivatalosan a miniszterelnöki megbízottak közé tartoznak, és a kormány honlapja szerint „a miniszterelnök diplomáciai, személyes tanácsadói vagy egyéb eseti jellegű feladat miniszterelnöki megbízottként történő ellátására megbízást adhat”. Jelenleg az alábbi 10 személy van felsorolva a kormányzati weboldalon. Név szerint

A 24.hu szerint elképzelhető, hogy egy tizenegyedik ember, Szili Katalin volt MSZP-s házelnök is valószínűleg ebbe a kategóriába sorolható, aki nemrég lépett be a KDNP-be.

Szili február közepén lemondott a miniszterelnöki megbízotti posztjáról, hogy megtarthassa a pécsi egyetemet fenntartó alapítványban betöltött kuratóriumi tisztségét, és azóta miniszterelnöki főtanácsadóként szerepel a nyilvánosság előtt (bár a kormány honlapján ez az adat még nincs feltüntetve). 

A lap szerint a 1,5 milliós összeg megegyezik a parlamenti képviselői alapilletménnyel, amely az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának felel meg. A Kormányiroda közlése szerint mindössze egy főtanácsadó van, aki ingyen, díjazás nélkül vállalta a feladatot: Nagy István agrárminiszter, aki „a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése témakörben” ad tanácsokat.

Az előző héten az is kiderült, hogy a budapesti főpolgármesternek hány tanácsadója van, és mennyi pénzt fizet nekik.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2023. március 31-én. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok