Index Vakbarát Hírportál

Halálos tűzharc Palesztinában, egy menekülttáborban lövöldöztek

2023. május 15., hétfő 11:06

Izraeli katonák tűzharcban agyonlőttek egy palesztin fegyverest hétfő hajnalban Nablusz menekülttábori negyedében – jelentette a helyi média hétfőn.

Az MTI szerint az izraeli csapatok azért hatoltak be hajnalban a menekülttáborba, hogy felmérjenek egy terroristák által lakott házat annak lerombolása előtt.

Az ügy előzménye, hogy a február 26-i huvarai merénylet elkövetőjének, Abdel Fattah Husszein Karusának két fiát, Kaled és Mohammed Karusát bűnrészességgel vádolják, és ezért tervezik otthonuk lakhatatlanná tételét (Izrael rendszeresen lerombolja a halálos terrortámadásokat elkövető palesztinok otthonait, noha ennek a lépésnek a hatékonyságát, elrettentő hatását vitatják a biztonsági szakemberek).

Palesztin beszámolók és a közösségi médiában megosztott videók szerint miután az izraeli biztonságiak beléptek a Nablus keleti szélén lévő Askar nevű menekülttáborba, összecsapások törtek ki a helyi palesztin fegyveresekkel,

akik tüzet nyitottak, Molotov-koktélokat, petárdákat és köveket dobtak feléjük.

A katonák tömegoszlató fegyverekkel és lövésekkel viszonozták a támadást. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a harcokban életét vesztette a 22 éves Szaleh Muhammad Szaleh Szabre, és egy másik férfi is súlyosan megsebesült. Több izraeli katonai jármű megrongálódott, de a katonák nem sérültek meg.

A Hamász terrorszervezethez tartozó Abdel Fattah Husszein Karusa egy izraeli testvérpárt lőtt agyon korábban, amit követően életét vesztette egy dzsenini razzián. Két fiát elfogták, és a katonai ügyészség vádat emelt ellenük, mert segítettek a februári támadás megtervezésében.

Idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek. Ez idő alatt legkevesebb 108 ciszjordániai palesztin vesztette életét, többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.  

Rovatok