Index Vakbarát Hírportál

Győzött az ellenzék, mégis hatalmon maradhat a miniszterelnök Thaiföldön

2023. május 15., hétfő 11:17

Elsöprő győzelmet arattak az ellenzéki erők a thaiföldi parlamenti választásokon a hétfőn közzétett előzetes eredmények szerint. Az első helyen végzett progresszív Előre (Move Forward Party, MFP) párt vezetője, Pita Limdzsaroenrat bejelentette, megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

A választási bizottság tájékoztatása szerint a szavazatok 99 százalékát megszámlálták, és e szerint a 2014-ben alapított MFP az 500 tagú törvényhozás 150 helyét szerezte meg. 

A reformista, mostanáig szintén ellenzékben politizáló Pheu Thainak – amelyet korábban a választások nagy esélyesének tartottak – várhatóan 140 helye lesz.

Elemzők máris rámutattak arra, hogy bár a két párt vélhetően koalícióra lép, további pártok támogatására is szükségük lesz a kormányzáshoz. Limdzsaroenrat elmondta:

eddig öt párttal vették fel a kapcsolatot a koalíciós egyeztetések ügyében, és a maga részéről készen áll a miniszterelnökségre.

A jelenlegi miniszterelnök, Prajuth Csan-Ocsa vezette és a hadsereg támogatását élvező Egyesült Thai Nemzeti Párt számos helyet vesztett a parlamentben.

Mindazonáltal elképzelhető, hogy Csan-Ocsa – akit a 2014-es katonai puccs után nevezett ki a király – mégis hatalmon maradhat, mivel a hadsereg a 2014-es hatalomátvételt követően megváltoztatta az alkotmányt,

így jelenleg a kétkamarás parlament (Ratthasapha) alsóházának 500 választott képviselője mellett a felsőház hadsereg által kinevezett 250 szenátora dönt a miniszterelnök személyéről.

Pita Limdzsaroenrat mindeközben figyelmeztetett arra is, hogy súlyos következményei lesznek, ha beavatkoznak a választások végeredményébe.

„Nem aggódom, de azért óvatos vagyok” – szögezte le. Paetongtarn Sinavatra, a Pheu Thai vezetője szintén a választás eredményeinek tiszteletben tartására szólított fel. „Az Előre győzött, az emberek akaratát el kell fogadni” – jelentette ki a sajtónak, és hozzáfűzte: készek a koalíciós egyeztetésekre.

Rovatok