Index Vakbarát Hírportál

Erdogan örömittas beszédet tartott, kihívója szerint még nem lefutottak a török választások

2023. május 15., hétfő 07:57

Helyi idő szerint éjjel kettő után Recep Tayyip Erdogan török elnök az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza előtt tartott beszédet, és többek között arról beszélt, hogy szerinte már az első fordulóban 50 százalék fölött végez a török választásokon. Legfőbb kihívója, a hat párt által támogatott Kemal Kilicdaroglu azonnal visszavágott az államfőnek.

„A választási eredmények még nem véglegesek, de ez nem csökkenti a tényt, hogy nemzetünk választása egyértelműen mellettünk szól” – hangsúlyozta az energikus és elragadtatott Erdogan – írja a The Guardian.

Annak ellenére, hogy Törökország legfelsőbb választási tanácsa, az YSK kijelentette, hogy sem a parlamenti, sem az elnökválasztáson nem fejeződött még be a számlálás, Erdogan azt állította, hogy szövetsége többséget szerzett.

„Úgy véljük, hogy 50 százalék fölött fogok végezni az első fordulóban” – tette hozzá az elnök, aki az elnökválasztás egyértelmű győzelmét vetítette előre, anélkül, hogy szükség lenne a második fordulóra.

Lassan a testtel, figyelmeztetett Erdogan kihívója

Erdogan kihívója, Kemal Kilicdaroglu visszafogottabb beszédben vágott vissza riválisának: „Minden hazugsága és támadása ellenére Erdogan nem kapta meg a kívánt eredményt. A választásokat nem az erkélyen nyerik meg” – mondta.

A második fordulóban biztosan, biztosan megnyerjük ezt a választást. Ezt mindenki látni fogja. A társadalomban a változás iránti igény meghaladja az 50 százalékot. Az AKP szavazatvesztése is ezt mutatja. Ha a török nemzet a második fordulót választja, az több mint üdvözlendő

– jegyezte meg.

Mint arról vasárnap este beszámoltunk, az Anadolu török állami hírügynökség kora este az 54 százalékos feldolgozottsági adatai alapján Erdogan 51,9 százalékkal vezetett, kihívója, Kemal Kilicdaroglu a feldolgozott voksok alapján 42,3 százalékot kapott. A harmadik jelöltként induló Sinan Ogan 5,3 százalékot ért el odáig.

A török állami hírügynökség későbbi közlése szerint, a szavazatok 75 százalékos feldolgozottságánál Erdogan már csak 50,76 százalékkal vezetett, Kılıcdaroglu pedig 43,43 százalékon állt.

Ha az elnökválasztáson egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok 50 százalékát, május 28-án második fordulót rendeznek a két legesélyesebb jelölt között.

Kilicdaroglu vezette hatpárti ellenzéki koalíció a parlamenti többség és az elnökség megszerzéséért küzd annak érdekében, hogy átfogó reformokat hajtson végre – emlékeztetett a The Guardian.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza előtt tartott beszéde közben 2023. május 15-én. Fotó: Umit Bektas / Reuters)

Rovatok