Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is kritikus a helyzet az áradás sújtotta Horvátországban

2023. május 16., kedd 19:36

Az elmúlt napok heves esőzései után az árvizek elleni harc a tetőfokára hágott Horvátországban. Az ott élők számára rossz hír, hogy a helyzet nem javul rövid időn belül: az előrejelzések szerint szerdáig intenzíven fog esni az eső. Egyes helyeken hatalmas mennyiségű csapadék hullhat le néhány óra alatt – írja a Kurier.

Hétfőn Zadar megyében volt a legrosszabb a helyzet, alig 24 óra leforgása alatt a Zrmanja folyó vízszintje a Zadar melletti Obrovacban elérte a történelmi 302 centimétert. Ez 39 centiméterrel haladta meg az ebben a városban mért legmagasabb vízszintet. Ennek hatására a víz elöntötte az utcákat.

A heves esőzésekre reagálva Karlovac és Sisak-Moslavina megyében is árvízvédelmi intézkedéseket vezettek be. Az önkéntesek felkészültek a közelgő vízhullámokra – közölte Davor Bozinovics horvát belügyminiszter, aki hozzátette, hogy halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.

A Hrvatske vode (horvát vízügyi hatóság) előrejelzései szerint az elkövetkező napokban nagy vízhullámok várhatók a Száva, a Kulpa és az Una folyókon.

Szlovénia irányából a Száva folyóból szerdán is nagy, 1800-2000 köbméter/másodperc sebességű vízhullám kialakulása várható. Bosznia-Hercegovinában is feszült a helyzet, az ország nyugati részén az emberek aggódva figyelik a szomszédban zajló fejleményeket – teszi hozzá a Kurier cikke.

Rovatok