Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosan üzent Putyin ellenségeinek a CIA: Gyertek, kémkedjetek nekünk

2023. május 16., kedd 14:30

A CIA egy orosz nyelvű videót tett közzé nemrég, amelyben arra szólították fel a Putyinnal elégedetlen, magas rangú orosz tisztviselőket, hogy dolgozzanak nekik.

„A CIA tudni akarja az igazságot Oroszországról. Van információd a gazdaságról, vagy az Orosz Föderáció legfelsőbb vezetéséről. Lépj kapcsolatba velünk!” – ez a központi üzenete a CIA videójának, amelyet nemrég tettek közzé több közösségi médiás felületen, köztük a Twitteren és a Telegramon is. 

A felvételen két orosz tisztviselő, egy férfi és egy nő látható, akiknek elegük van az életükből, a munkájukból, és abból, ami Oroszországban történik. A videó azzal zárul, hogy az okostelefonjukon felveszik a kapcsolatot a CIA-val. 

Az amerikai kormányszerv a videóval együtt egy közleményt is publikált, amelyben a Politico szerint szintén azt írták, hogy megbízható embereket keresnek, akik elárulják nekik „az igazságot” Oroszországról.

Mint írták, az orosz emberek a Tor nevű titkosított böngészőn keresztül is felvehetik velük a kapcsolatot, és várják a hadseregben, hírszerzésben, diplomáciában, a tudományos életben vagy a techszektorban dolgozó orosz emberek jelentkezését. 

A francia AFP hírügynökségnek a CIA egyik tisztviselője azt mondta: a közösségi médiás kampány elsősorban a Telegramra fókuszál, amely az oroszok legfőbb információs platformja a politika és az ukrajnai háború terén. A projektről CNN is megkérdezett több CIA-tisztviselőt, aki azt mondták: a kampány célja az, hogy

az oroszok maguk jöjjenek hozzánk azokkal az információkkal, amelyekre az Egyesült Államoknak szüksége van.

Az egyik tisztviselő úgy fogalmazott: azt szeretnék megértetni az oroszokkal, hogy megértik őket, „jobban, mint gondolnák”. „A saját nyelvükön akartuk közölni az oroszokkal, hogy tudjuk, min mennek keresztül” – mondta a videóról. 

Azt is hozzátette: a céljuk nem az, hogy az egész orosz népet az orosz kormányzat ellen fordítsák, hanem az, hogy a magas beosztású, de a rendszerben nem bízó, viszont az ellen fellépni félő tisztviselők számára megkönnyítsék a CIA-val való kapcsolatfelvételt.

Az említett tisztviselő végül azt is közölte: a üzenetben direkt nem említették konkrétan Putyint vagy a háborút, méghozzá azért, mert nemcsak ezek a problémák érintették az orosz társadalmat az utóbbi években.  

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük.

(Borítókép: Kirill Kudrjavcev / AFP)

Rovatok