Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A lehetséges maximális támogatást biztosítjuk a kínai vállalatok számára

2023. május 16., kedd 08:45

Magyarország a legjobb körülményeket biztosítja a kínai vállalatok számára Európában, és semmilyen külső nyomás hatására nem különbözteti meg őket hátrányosan földrajzi alapon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kínai Ningbóban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Kína-Közép-Európa kereskedelmi kiállítás megnyitóján üdvözölte, hogy Kína az utóbbi években bekerült az öt legnagyobb beruházó közé Magyarországon. Beszédében emlékeztetett rá, hogy 2020-ban és 2023-ban is a kelet-ázsiai országból érkezett és érkezik a legtöbb beruházás hazánkba, ami így nagyban hozzájárult a sorozatos beruházási rekordokhoz és a gazdasági növekedés fenntartásához a mostani nehéz időszakban is.

Magyarország továbbra is beruházásokra buzdítja a kínai cégeket. A lehetséges maximális támogatást biztosítjuk a kínai vállalatok számára, akik profitálhatnak Európa legalacsonyabb egykulcsos adóinak alkalmazásából a személyi és a társasági jövedelemadó területén

– hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: „Barátságos és tisztességes környezetet kínálunk a kínai beruházóknak. Minden külső nyomás ellenére sem részesítjük őket hátrányos megkülönböztetésben, és nem is fogjuk” – tette hozzá.

A miniszter leszögezte, Magyarország a jó példáját szeretné bemutatni a jövőben is annak, hogy milyen előnyökkel járhat az együttműködés Kína és Közép-Európa között – összegezte az MTI.

A CATL vezetőivel is tárgyalt

Az Index már arról korábban beszámolt, hogy a külgazdasági és külügyminiszter Pekingben megbeszélést folytatott a CATL vezetőjével, Robin Zenggel. Szijjártó Péter és a vállalat vezetője munkavacsorán tekintik át, hogyan áll a Debrecenbe tervezett beruházás.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójának számító Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben. A CATL vezetőjével, Robin Zenggel folytatott megbeszélését megelőzően kiemelte, hogy a munkavacsorán át fogják tekinteni, hogyan áll a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházás, amely már most látható módon további kínai cégek fejlesztéseit inspirálta hazánkban.

Rovatok