Index Vakbarát Hírportál

Sikeres ukrán ellentámadás esetén összeomlik az orosz hadsereg

2023. május 16., kedd 08:55

Sir Richard Dannatt, a brit hadsereg nyugalmazott főparancsnoka szerint Ukrajnának még idén meg kell nyernie a háborút, különben elveszítheti a Nyugat katonai és anyagi támogatását. Dannatt úgy véli, hogy még nem kezdődött el az a nagy ukrán ellentámadás, amire mindenki számít.

Ukrajnának idén le kell győznie Oroszországot, különben elveszítheti a Nyugat támogatását – mondta Sir Richard Dannatt, a brit hadsereg nyugalmazott parancsnoka. A korábbi vezérkari főnök szerint az orosz hadsereg akár össze is omolhat az ukrán hadsereg nagy ellentámadásában – írja a Daily Mail.

A nagy ellentámadás, amelyre mindannyian számítunk, és amelyre Ukrajna készül, még nem kezdődött el, de valószínűleg nincs is olyan messze. Ha Ukrajna el akarja érni kitűzött céljait, köztük a megszállt területek felszabadítását, akkor azt még idén véghez kell vinnie

– fogalmazott Dannatt.

A nyugalmazott főparancsnok kijelentései idején az ukrán hadsereg előretört Bahmut külvárosában és sikeres ellentámadást indított a város ellenőrzéséért küzdő orosz erők ellen. Kijev közölte, hogy a bahmuti helyzet nehéz és az orosz hadsereg nem adta fel a város teljes elfoglalásának tervét.

Fennáll a veszélye, hogy idővel a nyugati támogatás csökken, és Putyin azt hiszi, az idő neki dolgozik, ezért nagyon fontos, hogy az ukránok a megfelelő időben megindítsák az offenzívát

– fogalmazott Dannatt, aki szerint, ha az ukrán erők döntő csapást mérnek az oroszokra, akkor ahogyan Harkiv környékén is láthattuk, az orosz katonák morálja és a haderő is összeroppan.

Az ukrán hadsereg a múlt héten közölte, hogy hónapok óta tartó súlyos harcok után megkezdte az orosz erők visszaszorítását Bahmutban és környékén, Moszkva pedig elismerte, hogy erői visszaszorultak a várostól északra, Oroszország most újabb támadóalakulatokat küldött a város bevételére.

(Borítókép:  Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. Fotó: MTI / AP / LIBKOS)

Rovatok