Index Vakbarát Hírportál

Hitler-beszédet játszottak le a Bécsbe tartó vonat utasainak

2023. május 16., kedd 18:30

Bizarr botrány miatt került be a hírekbe az osztrák vasúttársaság, az ÖBB. Történt ugyanis, hogy vasárnap ismeretlen elkövetők Adolf Hitler egyik beszédének felvételét játszották be a hangosbeszélőn a Bécs irányába tartó vonaton.

A hangosbeszélőn nemcsak a náci vezér beszéde hallatszott, de az is, ahogy utána a tömeg „Sieg Heil” és „Heil Hitler” kiáltásokkal élteti a Führert. Az egész nem tartott tovább fél percnél, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy számos utas kiboruljon.

Egy fültanú arról mesélt, hogy a mellette ülő idős nő elérzékenyült, majd potyogni kezdtek a könnyei. Utóbb kiderült, hogy a hölgy gyermekkorában megjárta a koncentrációs tábort, ezért fakadt sírva.

A vonat személyzete megpróbált közbelépni, de nem sikerült leállítaniuk a beszédet. Az ÖBB tájékoztatása szerint valószínűleg valakik a vonaton bejelentésekre elhelyezett telefonkészüléken keresztül játszotta be a felvételt – írja a Paraméter.

Ausztria a második világháború végén betiltotta a náci propagandát. Az ismeretlen gyanúsítottak állítólag a megelőző héten is bejátszották a felvételt az egyik vonaton, amiről az Independent is beszámolt.

Rovatok