Index Vakbarát Hírportál

A ChatGPT vezetője szerint szabályozni kéne a mesterséges intelligenciát

2023. május 17., szerda 12:31

A ChatGPT chatbot megalkotója felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy szabályozzák a mesterséges intelligenciát (AI).

Sam Altman, a ChatGPT mögött álló OpenAI cég vezérigazgatója kedden az amerikai szenátus egyik bizottsága előtt vett részt meghallgatáson az új technológia lehetőségeiről és buktatóiról. Néhány hónap alatt több AI-modell is a piacra került. Altman szerint egy új ügynökséget kellene létrehozni az AI-cégek szabályozására − közölte a BBC.

A ChatGPT és más hasonló programok emberhez hasonlóan tudnak válaszokat adni a kérdésekre − de ugyanakkor nagyon pontatlanok is lehetnek.

A 38 éves Altman egyfajta szóvivőjévé vált a fejlődő iparágnak. Nem zárkózott el a mesterséges intelligencia által felvetett etikai kérdéseken való gondolkodástól, és több szabályozást sürgetett. Elmondása szerint a mesterséges intelligencia olyan nagy dolog lehet, mint a nyomtatás felfedezése, de elismerte a lehetséges veszélyeket is.

Azt is elismerte, hogy az AI komoly hatással lehet a gazdaságra, beleértve annak valószínűségét, hogy a technológia kiválthat bizonyos munkahelyeket, ami elbocsátásokhoz vezethet.

Ez hatással lesz a munkaerőpiacra. Ez teljesen világos

− mondta.

Néhány szenátor azzal érvelt, hogy új törvényekre van szükség ahhoz, hogy az emberek könnyebben perelhessék az OpenAI-t. Altman elmondta a törvényhozóknak, hogy aggódik a demokráciára gyakorolt hatások miatt és amiatt, hogy a mesterséges intelligenciát hogyan lehet felhasználni a választások alatt a célzott félretájékoztatásra. Számos javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy egy új amerikai ügynökség hogyan szabályozhatná az iparágat − többek között az AI-vállalatok engedélyeinek kiadását és visszavonását. Azt is mondta, hogy az OpenAI-hoz hasonló cégeket független ellenőrzésnek kellene alávetni.

Josh Hawley republikánus szenátor szerint a technológia forradalmi lehet, de az új technológiát az atombomba feltalálásához is hasonlította. Richard Blumenthal demokrata szenátor megjegyezte, hogy az AI által uralt jövő „nem feltétlenül az a jövő, amit mi akarunk”.

A hozzászólásokból egyértelműen kiderült, hogy kétpárti támogatás van egy új, az iparágat szabályozó szerv létrehozása mögött. A technológia azonban olyan gyorsan fejlődik, hogy a törvényhozók azt is megkérdőjelezték, hogy egy ilyen ügynökség képes lenne-e lépést tartani azzal.

(Borítókép: Sam Altman. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok