Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy kínai halászhajó az Indiai-óceánon, 39 ember eltűnt

2023. május 17., szerda 07:13

Elsüllyedt egy, az Indiai-óceánon működő kínai halászhajó, és a fedélzeten tartózkodó mind a 39 fős legénység eltűnt − jelentette az állami média.

A CCTV televízió szerint a baleset kedd hajnalban, 3 óra körül történt. A legénységben 17 kínai, 17 indonéziai és öt Fülöp-szigeteki állampolgár van − közölte az AP hírügynökség

Hszi Csin-ping kínai államfő és Li Csiang miniszterelnök utasította a külföldön tartózkodó kínai diplomatákat, valamint a mezőgazdasági és a közlekedési minisztériumot, hogy segítsenek a túlélők felkutatásában.

A kínai jelentések nem határozták meg az incidens pontos helyét, csak azt, hogy a Dél-Ázsiától és az Arab-félszigettől Kelet-Afrikáig és Ausztrália nyugati részéig húzódó hatalmas Indiai-óceán közepén történt.

A Fülöp-szigeteki parti őrség parancsnoki központja szerdán közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és egyeztet a manilai kínai nagykövetséggel, valamint a hajó utolsó ismert tartózkodási helye közelében működő kutató- és mentőcsapatokkal.

Kína vélhetően a világ legnagyobb halászflottáját üzemelteti. Sokan közülük hónapokig vagy akár évekig is a tengeren maradnak, kínai állami tengerbiztonsági ügynökségek és a támogató hajók kiterjedt hálózata által kiszolgálva.

Az elsüllyedés okáról nem közöltek semmit, bár az időjárás gyakran szerepet játszik az ilyen tragédiákban.

Mianmarban és Bangladesben jelenleg is folynak a helyreállítási munkálatok, miután az Indiai-óceán északi részén, a Bengáli-öböl mentén egy erős ciklon csapott le a partjaikra, amely nagymértékű pusztítást és legalább 21 halálos áldozatot követelt, több százan pedig eltűntek.

Rovatok