Index Vakbarát Hírportál

Újabb amerikai államban tiltották be az abortuszt a 12-ik hét után

2023. május 17., szerda 07:55

Az észak-karolinai törvényhozás kedd este betiltotta a legtöbb abortuszt a terhesség 12. hete után, és megszavazta a demokrata Roy Cooper kormányzó vétójának felülbírálását. Egy hasonló intézkedésnek a következő napokban Nebraskában lesz a végszavazása.

Az állami szenátus kedd délután 30-20 arányban szavazta meg a vétó felülbírálását, a képviselőház pedig 7248 arányban megerősítette azt. „Szégyen" kiáltások voltak hallhatók a képviselőházban, miután a kamara − a republikánus párt nemrég kialakult többségével − jóváhagyta az intézkedést − írta meg a The Washington Post

A törvényjavaslat jelentősen szűkíti a legális abortuszok lehetőségét, de nem éri el azoknak a törvényeknek a szigorát, amelyek a Roe kontra Wade ügyben hozott legfelsőbb bírósági ítélet óta léptek életbe délen és középnyugaton.

Dél-Karolinában a republikánusok egy olyan törvényjavaslatot terjesztenek elő az állami törvényhozásban, amely megtiltaná a legtöbb abortuszt, amint a magzat szívműködését észlelik, ami a terhesség hatodik hete körül van. Az államban egy majdnem teljes tilalom nemrégiben elbukott.

Egészen a közelmúltig az észak-karolinai törvényhozásnak nem volt reménye arra, hogy bármilyen abortusztilalmat elfogadjon, Cooper vétója miatt. Áprilisban azonban a dinamika megváltozott, amikor a republikánusok megszerezték annak felülbírálásához szükséges szavazatokat, miután Tricia Cotham képviselőnő elhagyta a Demokrata Pártot és a Republikánus Párthoz csatlakozott.

Amikor a 12 hetes tilalmat május elején Cotham támogatásával eredetileg elfogadták, Cooper agresszív erőfeszítéseket tett a vétó felülbírálatának megakadályozására, célba véve néhány mérsékelt republikánust, köztük Cothamet, akik kampányaikban ígéretet tettek arra, hogy ellenzik az abortusz további korlátozását.

Ha csak egyetlen republikánus is betartja a képviselőházban vagy a szenátusban a nők reproduktív egészségének védelmére tett kampányígéretét, akkor megállíthatjuk ezt a tilalmat

− mondta Cooper a törvénytervezet megvétózása előtt tartott szombati gyűlésen, amelyet az abortuszjogok támogatóinak tömege vett körül.

Rovatok