Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Meg kell az találni az igazságos békéhez vezető utat

2023. május 17., szerda 15:20

Keresztény konzervatív politikusként az a legfontosabb számomra, hogy az ukrajnai háborúban megtaláljuk az utat végső célunkhoz, az igazságos békéhez – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, Reykjavíkban szerdán.

Novák Katalin rámutatott: ha az igazságos béke minden feltétele teljesül, az nemcsak a tűzszünetet teszi lehetővé, hanem a megbékélést magában foglaló tartós békét is. A magyar köztársasági elnök aláhúzta:

 az Európa Tanács állam- és kormányfőinek rendkívüli felelősségük van a béke előmozdításában és biztosításában az állampolgárok számára. 

Novák Katalin üdvözölte, hogy egyre több vezető támogatja a „tisztességes és igazságos békét”, amely szavai szerint „minden állampolgárunk egyetemes vágya” – összegezte az MTI. 

Az olasz miniszterelnökkel is találkozott

Mint ismert, Olaszország miniszterelnökével, Giorgia Melonival folytatott „baráti beszélgetést” Novák Katalin köztársasági elnök Reykjavíkban – írta az államfő szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin erről azt írta: szövetségesek vagyunk könnyű és nehéz időkben egyaránt. 

Hozzátette, hogy a hagyományos családi értékek mellett az illegális migráció ellen is közösen lépnek fel. Az államfő kedden Emmanuel Macron francia elnökkel is egyeztetett Reykjavíkban, ahol Európa 46 országának vezetői gyűltek össze az Európa Tanács tagországainak csúcstalálkozóján.

Rovatok