Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor telefonon egyeztetett Erdogannal

2023. május 17., szerda 20:10

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogannal, Törökország elnökével, és gratulált neki az elnökválasztás első fordulójában aratott győzelméhez, valamint az Igazság és Fejlődés Pártja kiemelkedő sikeréhez a török parlamenti választásokon – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor sok sikert kívánt Erdogannak a második elnökválasztási fordulóhoz, amit május 28-án tartanak. A magyar miniszterelnök a telefonbeszélgetés során kifejtette: egy erős és stabil Törökországra van szüksége Magyarországnak, Európának és a világnak.

Mint  ismert, vasárnap a vártaknak megfelelően elég szoros lett mind az elnök-, mind a parlamenti választás Törökországban: jelenleg a nem végleges eredmények szerint az elnökválasztást a regnáló Erdogan nyerte, de második fordulóra kerülhet sor. A parlamenti választáson az AKP tarolt. De hogyan hathat ez a török politikára és a lehetséges második fordulóra? Gyorselemzés a választás eddigi eredményeiről.

A szavazók egyszerre döntöttek a parlament összetételéről, illetve az elnök személyéről. A törökországi Legfelsőbb Választási Bizottság (YSK) vezetője megerősítette, hogy második fordulón döntenek az elnök személyéről, mert sem az országot vezető Recep Tayyip Erdogan, sem a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltje, Kemal Kilicdaroglu nem érte el a győzelemhez szükséges 50 százalékos küszöböt. A második fordulót két hét múlva, május 28-án rendezik meg.

Mivel a török politikai rendszerben az elnök erős felhatalmazással és nagy hatalommal bír, ezért a figyelem leginkább az elnökválasztásra irányult, ahol Recep Tayyip Erdogan 2001-es győzelme óta – akkor még miniszterelnökként – először nézett szembe nagy kihívással, mivel az ellenzéki pártok a választásra összeállva együtt indultak, közös jelöltjük pedig a legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista – tehát szekuláris –, baloldali Köztársasági Néppárt (CHP) pártelnöke, Kemal Kilicdaroglu lett.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor 2019. november 7-én. Fotó: Balogh László / Getty Images)

Rovatok