Index Vakbarát Hírportál

Lélegzetelállító videó készült a Titanic roncsáról

2023. május 17., szerda 21:23

A felvétel egyedülálló 3D-s képet nyújt a teljes hajóról, és teljesen új megvilágításba helyezi, hogy pontosan mi történt.

Az Atlanti-óceánban mélyen, 3800 méteren fekvő Titanic első teljes méretű digitális felvételét mélytengeri térképezéssel készítették el – írta meg a BBC. A felvétel egyedülálló 3D-s képet nyújt a teljes hajóról. Új megvilágításba helyezi, hogy pontosan mi történt 1912-ben, amikor elsüllyedt.

Bár a Titanicot az 1985-ös felfedezése óta alaposan vizsgálták, ám eddig a kamerák csak pillanatképeket tudtak mutatni a hajóroncsról, képtelenek voltak teljes egészében elénk tárni a látványt.

Az új felvétel teljesen megörökíti a roncsot. Mint jól ismert: a hajó két részre szakadt a süllyedésekor, az orr és a tat mintegy 800 méterre vannak egymástól, s a széttört óceánjárót hatalmas törmelékmező veszi körül. A szkennelést tavaly nyáron végezte el a Magellan nevű vállalat. Ez egy mélytengeri térképező cég, és az Atlantic Productions, dokumentumfilmet is készít a projektről – összegzi a HVG. A tengeralattjárók több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével. Több mint 700 000 felvételt készítettek minden szögből.

Rovatok