Index Vakbarát Hírportál

Az elkövetkezendő öt év lesz a Föld legmelegebb időszaka

2023. május 17., szerda 19:50

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint a következő öt évben átlépjük a párizsi klímaegyezményben vállalt lélektani, 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést is. Az eleve meleg időjáráson az El Nino jelenség is ronthat.

Kiadta az elkövetkezendő öt évre vonatkozó klímamodelljeit a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amelyben a szervezet a meteorológiai modelljei alapján arra figyelmeztet: az elkövetkezendő öt évben szinte biztos, hogy új rekordhőmérséklet várható, és átléphetjük az ipari forradalomhoz képest 1,5 fokos átlaghőmérséklet-növekedést – tudósít róla többek között a The Guardian.

A WMO kutatása szerint annak ellenére, hogy a kritikus 1,5 fok átlépése csak átmeneti lesz, az súlyos következményekkel járhat az emberek egészségére, az élelmiszer-biztonságra, a vízgazdálkodásra és a környezetre. 

Emellett figyelmeztetnek: az emberiségnek fel kell készülnie arra, hogy a megszokott klímánk egyre melegebb és melegebb lesz.

Az ENSZ égisze alá tartozó WMO tanulmányában, amit 145 tagszervezet adataiból készítettek, úgy fogalmaznak: az elkövetkezendő öt évben 66 százalékos valószínűséggel átlépjük lélektani 1,5 Celsius-fokos határt, aminek a megakadályozására még a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalkoztak az országok. Ráadásul az El Nino éghajlati jelenség miatt még magasabb is lehet az átlaghőmérséklet.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas a tanulmányról elmondta, ez nem jelenti azt, hogy tartósan túllépjük a párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 fokos szintet, ugyanakkor a jelentéssel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a jövőben egyre többször léphetjük át ezt a lélektani határt.

A jelentés szerint így az elkövetkező öt évben gyakoribbak lehetnek a nyári villámesők, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullik, és az Arktisz olvadása is háromszor gyorsabb lehet, mint az eddigi átlag. Ezenkívül az ember által előidézett üvegházhatású gázok az elkövetkezendő öt évben

az óceánok felmelegedéséhez és savasodásához, a tengeri jégsapkák és gleccserek olvadásához, a tengerszint emelkedéséhez és a szélsőséges időjáráshoz vezethetnek.

Mint arra az ír közmédia, az RTÉ emlékeztet, a jelentést a jövő héten kezdődő Meteorológiai Világkongresszus előtt adták ki, amin a résztvevők arról fognak tárgyalni, hogyan lehet pontosabbá és hatékonyabbá tenni az időjárás-előrejelzéseket, illetve figyelmeztető rendszereket.

A jelentés megjegyzi, az egyébként az elmúlt évekhez képest elég melegnek számító 2022-ben az átlaghőmérséklet mindössze csak 1,1 Celsius-fokkal volt melegebb az 1850–1900-as évekbeli referenciaértékhez képest.

Rovatok