Index Vakbarát Hírportál

Jól fialó üzletág lett az állampolgárságot szavatoló „apacsalás” Nagy-Britanniában

2023. május 18., csütörtök 13:08

Brit férfiak több ezer fontot fogadnak el azért, hogy bevándorló nők gyermekeinek apjaként tüntessék fel őket a születési anyakönyvi kivonatban. A gyermek ezzel állampolgárságot kap, az anya tartózkodási engedélyt. Az sem riasztja vissza őket, hogy bűncselekményt követnek el.

A közvetítők azt állítják, hogy már több ezer nőnek segítettek, és a Facebookon hirdetik az üzletet annak ellenére, hogy ellenkezik a közösségi platform szabályaival. A BBC oknyomozó riportjában kiderítette, hogy a csalást az Egyesült Királyság különböző közösségeiben alkalmazzák, és leleplezte azokat az ügynököket is, akik brit férfiakat keresnek álapáknak.

A tényfeltáró riporter maga is beépült a hálózatba, és egy illegálisan az Egyesült Királyságban tartózkodó terhes nőként mutatkozott be a törvénytelen szolgáltatásokat kínáló embereknek.

Az egyik ügynök, Thai azt mondta: több olyan brit férfi szerepel a listáján, aki vállalja, hogy a születendő gyermeknek papíron „az apja lesz”. Tizenegyezer fontért, napi árfolyamon csaknem 4,7 millió fontért „teljes csomagot” kínált. Az eljárást „nagyon egyszerűnek” nevezte, és azt ígérte: „mindent megtesz”, hogy a gyermek brit útlevelet kapjon.

Thai, aki nem hirdetett a Facebookon, azt mondta: meggyőző háttértörténetet talál ki annak érdekében, hogy sikeresen átverje a hatóságokat. Az álcázott riportert egy Andrew nevű brit férfival hozta össze, aki szerinte vállalta volna az apaságot, de már csak 8000 fontot kapott volna a teljes csomagárból.

A találkozó során Andrew útlevelével bizonyította brit állampolgárságát, és arra is ráállt, hogy szelfizzen az újságíróval.

A brit közszolgálati médium értelemszerűen senkinek sem fizetett.

Miután Thait utólag szembesítették a csalásban való részvétellel, tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. „Nem tudok erről semmit” – válaszolta. Andrew nem reagált a megkeresésre.

Kifinomult és hihetetlenül nehezen ellenőrizhető

Több ezer terhes migráns nőnek segített – ezt állította magáról egy másik közvetítő, aki szerint tízezer font illeti az álapát, az ő jutaléka pedig csupán háromszáz.

„Az általam alkalmazott férfiak kivétel nélkül itt születtek, és még soha nem jegyezték be őket apaként” – kérkedett Thi Kim a tényfeltáró riportban. „Tudom, hogyan kell a dolgokat kezelni. Nem kell aggódnia amiatt, hogy nincs útlevele. Biztosan meg fogja kapni” – bátorította potenciális ügyfelét.

A riport sugárzása után ő sem válaszolt a kérdésekre.

„Elképesztően szövevényesnek” nevezte a hamis személyazonosságot egy bevándorlási ügyvéd. Ana González szerint az eljárás „nagyon kifinomult, hihetetlenül nehéz ellenőrizni”.

Tulajdonképpen csak azt bizonyítja, hogy ezek a nők mennyire kétségbeesettek, és milyen messzire hajlandóak elmenni azért, hogy jogot szerezzenek az Egyesült Királyságban való tartózkodásra – magyarázta a jogász.

Amennyiben egy migráns nő illegálisan tartózkodik a szigetországban, és olyan gyermeknek ad életet, akinek az apja brit állampolgár vagy határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkezik, a gyermek automatikusan megkapja a brit állampolgárságot. Az anya ezek után tartózkodásra jogosító családi vízumért, idővel pedig állampolgárságért folyamodhat.

A szabályozás a gyermekek védelmét szolgálja, nem pedig azt, hogy vízumot adjon olyan nőknek, akiknek nincsenek megfelelő irataik

– emlékeztetett González, aki szerint a kiskapuval nem szabad visszaélni.

A BBC még csak megbecsülni sem tudta a csalás mértékét, mivel a belügyminisztérium nem tudott adatokat szolgáltatni az általa kivizsgált esetek számáról, és nem tesz közzé információkat a brit gyermekek nem brit szüleinek kiadott családi vízumok számáról sem.

Nem egyszeri eset

Tavaly összesen 4860 családi vízumot adtak ki „egyéb eltartottaknak”. Ebbe a kategóriába tartoznak azok is, akik brit gyermekek szüleiként kérik tartózkodási engedélyüket az Egyesült Királyságban.

A születési anyakönyvi kivonatban szándékosan hamis adatok megadása bűncselekménynek minősül.

A belügyminisztérium közölte: intézkedett a hamis születési anyakönyvi kivonatokkal elkövetett bevándorlási csalások megelőzésére és felderítésére. Önmagában „a születési anyakönyvi kivonat nem feltétlenül elegendő bizonyíték az apaság igazolására”, és azokban az esetekben, amikor ezt meg kell állapítani, „további bizonyítékokat is kérhetünk, hogy az ellenőrzéseket kielégítően elvégezhessük” – ismertették válaszukban.

„Ez nem egyszeri eset, hanem potenciálisan több ezer… és a belügyminisztérium egyszerűen nem figyelt fel rá” – figyelmeztetett egy másik bevándorlási ügyvéd. Harjap Bhangal szerint már évek óta alkalmazzák a csalást különböző bevándorlói közösségben – a többi között az Indiából, Pakisztánból, Bangladesből, Nigériából és Srí Lankáról érkezőknél.

Az illegális gyakorlatot egyébként széles körben hirdetik a vietnámi álláskeresőket tömörítő Facebook-csoportokban is.

Kétségbeesetten keresek egy állampolgár apukát

Több tucatnyi hozzászólásban büszkélkednek a potenciális álapák, valamint olyan nők jelentkeznek, akik brit férfiként vállalják, hogy ismeretlen gyermek apának adják ki magukat.

Négyhónapos terhes vagyok. Kétségbeesetten keresek egy 25–45 év közötti »állampolgár« apukát

– írta egyikük.

Egy másikban ez állt: „Vörös könyvecskével rendelkező apuka vagyok. Ha terhes vagy, és nincs »apukád«, akkor keress privátban.” A „vörös könyvecske” a brit útlevél jelentése a vietnámi szlengben.

A Facebook tulajdonosa, a Meta azt állítja, hogy nem engedélyezi „az örökbefogadással vagy születési anyakönyvi csalással kapcsolatos felhívásokat”, az irányelveit sértő tartalmakat pedig eltávolítja.

Egy nő 9000 fontot fizetett egy férfinak azért, hogy a gyermeke apjának adja ki magát. „A férfi harminc évvel idősebb volt nálam. Úgy hallottam, hogy már korábban is vállalt ilyet egy másik nővel” – mondta. A pár mindössze háromszor találkozott, egyszer akkor, amikor az anyakönyvi hivatalba mentek az anyakönyvi kivonatért.

Egy másik nő tízezer fontot fizetett egy férfinak, aki alaposan átverte.

„Alig egy nappal azután, hogy megkaptam gyermekem születési anyakönyvi kivonatát, megtudtam, hogy a férfinak valójában nincs is brit állampolgársága. Megőrültem, mert az adatait már beírtam a születési anyakönyvi kivonatba, és utólag nem tudtam megváltoztatni.” Neki már egy idegen a gyermekének bejegyzett apja, így sem neki, sem gyermekének nincs engedélye arra, hogy az Egyesült Királyságban maradjon.

Harjap Bhangal szerint a visszaélések egyszerűen kiszűrhetők.

„Ha egy gyermek brit, az apja brit, anyjának pedig nincs vízuma, akkor egy egyszerű DNS-vizsgálatot kellene végezni” – mondja az ügyvéd, aki szerint a felelősségre vonás elmaradása miatt csalnak az emberek, „mert nem félnek semmilyen következménytől”.

(Borítókép:   Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok