Index Vakbarát Hírportál

Madárinfluenza miatt állategészségügyi karantént rendelt el a moszkvai polgármester

2023. május 18., csütörtök 17:11

Madárinfluenza miatt karantént rendelt el az orosz főváros több kerületében csütörtökön Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

Az állatok közt erősen patogén madárinfluenza terjedésének megakadályozását és felszámolását célzó karantént az Orehovo–Boriszovo és Bratyejevo kerületben felfedezett, fertőzött vadmadarak miatt vezették be.

A járványügyi gócövezetekben tilos a baromfitenyésztéssel kapcsolatos minden tevékenység, beleértve a madár- és tojásszállítást, a vágást, a szabadtéri tartást, a beteg példányok kezelését, a toll- és pehelyfosztást vagy a mezőgazdasági vásárok megtartását.

Kilencezer kacsát ítéltek halálra Magyarországon

Nemrégiben a madárinfluenza vírusának jelenlétét igazolta egy pusztaszeri mulard kacsa-telepen, Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Emiatt a Nébih szakemberei mintegy kilencezres mulard kacsa-állományt számoltak fel.

Az elmúlt időszakban észlelt madárinfluenza-esetek alátámasztják, hogy kiemelten fontos az állományok zárt tartása és a járványvédelmi előírások betartása. Az állattartóknak az ország egész területén mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományukat a betegségtől.

Rovatok