Index Vakbarát Hírportál

Fizetnek az albán bűnözőknek, csak menjenek haza az Egyesült Királyságból

2023. május 19., péntek 06:02

Az albán hatóságok megerősítették, hogy az Egyesült Királyságból idén hazatoloncolt állampolgárainak többségét bűncselekmények miatt ítélték el. Néhány fogvatartottnak 1500 fontot (körülbelül 640 ezer forintot) ajánlottak a távozásért, mások azt tervezik, hogy visszatérnek.

A tiranai repülőtér hátsó részénél, a szögesdrót mellett minden héten maroknyi csoport gyűlik össze. Az Egyesült Királyságból érkező járatot várják, amelyen kitoloncolt hozzátartozóik érkeznek. Órákba telik, mire ők is elhagyhatják a gépet, hogy ölelések, félénk mosolyok és könnyek fogadják őket – jelentette a helyszínről a BBC tudósítója.

Az Albániába irányuló kitoloncolási járatok száma azóta nőtt, hogy az ország tavaly decemberben megállapodást írt alá az Egyesült Királysággal „az illegális migráció elrettentése és megfékezése” érdekében. A brit belügyminisztérium szerint több mint ezer embert küldtek vissza: a fele önkéntesen tért vissza, a többiek sikertelen menedékkérők – és bűnözők. A legtöbben brit börtönökből érkeztek.

Néhányuknak pénzt ajánlottak fel a kitoloncolásért cserébe, a bűnözők pedig – egy működő rendszer alapján – a minimális büntetés letöltése előtt szabadulhattak. Az albán rendőrség megerősítette, hogy a kitoloncoltak többségét az Egyesült Királyságban elkövetett bűncselekmények miatt ítélték el.

Egyikük – valódi neve helyett Marknak nevezték – hatéves büntetését töltötte kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért, két év elteltével azonban engedélyezték deportálását – egy évvel azelőtt, hogy feltételesen egyáltalán szabadlábra helyezhették volna. Egy bevándorlási tisztviselő magyarázta el neki, hogy lerövidítik büntetését, ha hazatér.

Ráadásul 1500 fontot, napi árfolyamon 640 ezer forintot is felajánlottak neki a szervezett hazatérési program keretében.

Egy brit kormányzati dokumentum szerint a „pénzügyi ösztönzést” külföldi fogvatartottaknak ajánlják fel „azzal a kikötéssel, hogy beleegyeznek a kitoloncolásba, és lemondanak a fellebbezés jogáról”.

Meggyorsított kitoloncolás, akadályozott visszatérés

Markon kívül más, Albániába visszatért elítéltek is ezt az összeget kapták. A bűnözőt az Egyesült Királyság úgynevezett korai szabadulási programja, az ERS keretében toloncolták ki, amit más nemzetiségű külföldi fogvatartott esetében is alkalmaznak.

Az ERS-hez nem szükséges az elítéltek beleegyezése, az albán deportáltak zöme azonban önkéntesen vállalta az intézkedést a büntetés csökkentése fejében. A brit belügyminisztérium nem teszi közzé az ezzel kapcsolatos statisztikát.

Az Egyesült Királyság és az albán kormány közösen, minden lehetőséget megragadva próbálja meghiúsítani az embercsempészetet, és felgyorsítani a jogszerűtlenül az Egyesült Királyságban tartózkodó albánok kitoloncolását – közölte a belügyi szóvivő.

Tavaly kilenc hónapról egy évre hosszabbították meg az ERS alapján engedélyezett korai szabadlábra helyezés tartamát. A belügyminisztérium szándéka, hogy növeljék a kitoloncolások számát. Ugyanezzel a törvénnyel eltörölték a le nem töltött büntetés elévülését, ami azt jelenti, hogy az illegálisan az Egyesült Királyságba visszatérő elítéltnek le kell töltenie büntetése hátralévő részét. Így próbálják elrettenteni azokat, akik mégis megpróbálnak visszajutni a szigetországba.

Egyesek fogadkoznak, hogy jó fiúvá válnak, és nem mennek vissza, többen azonban azt állítják, hogy heteken, sőt napokon belül visszatérnek az Egyesült Királyságba. Egy férfi már háromszor ingázott Albánia és az Egyesült Királyság között. „Visszamegyek, amikor csak akarok” – nyugtázta.

Ha felnő, migráns szeretne lenni

Jobbára a gazdasági lehetőségek vonzzák őket az Egyesült Királyságba. Egyikük azonban – igazi nevét elhallgatta, Azemként mutatkozott be – fenyegetés miatt volt kénytelen Nagy-Britanniába menekülni. Politikai nézetei miatt fegyvert nyomtak a fejéhez, azok után keresett új hazát a La Manche túlpartján.

Menedékkérelmét azonban elutasították, és a bűnözőkkel együtt hazatoloncolták. Attól fél, hogy Albániában újra zaklatják, ezért végszükség esetén nem haboz, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba.

Kitoloncolása előtt egy brit pszichológus megvizsgálta, és igazolta, hogy Azem lelki terrort élt át. A hatóságokat ez nem rendítette meg. Azem kiutasítása végleges.

Albán útlevéllel azonban szabadon utazhat az uniós országokban, köztük Franciaországban és Belgiumban, ahonnan könnyűszerrel át lehet jutni a szigetországba.

Az albán rendőrség közben fokozta az ellenőrzést a határátkelőkön, hogy elcsípje a feketelistára került kitoloncoltakat. „Chipeket azonban nem ültethetünk beléjük” – magyarázta az albán belügyminiszter. Bledar Cuci szerint általánosságban elmondható, hogy a visszatértek Albániában szabad állampolgárok.

Az észak-albániai Krume lakóinak kétharmada egyébként már elment a városkából, az ott élők pedig londoni akcentussal beszélnek könnyedén angolul. A közeli Kukesben néhány gyerek azt állítja, hogy az iskola után „migráns szeretne lenni”.

(Borítókép: Albán bevándorlók tiltakoznak a londoni Trafalgar téren 2022. november 12-én. Fotó: Guy Smallman / Getty Images)

Rovatok