Index Vakbarát Hírportál

Fontos feladattal bízták meg a magyar Gripeneket

2023. május 19., péntek 16:14

Ideiglenesen Magyarország és Olaszország fogja védeni Horvátország légterét, értesült a Jutarnji című horvát lap.

„Rövid ideig magyar és olasz vadászgépek fogják felügyelni a horvát légteret” – erősítette meg a hírt Mario Banozics horvát védelmi miniszter. Magyarázata szerint erre azért van szükség, mert az ország pilótái és a kiszolgáló személyzet tagjai képzésen vesznek részt, 90 pilótát és szerelőt fognak felkészíteni a francia Rafale vadászgépek használatára és karbantartására.

A tárcavezető nem árulta, hogy mikor vehetik át a magyar és olasz gépek az ellenőrzést a horvát égbolt felett.

Azt viszont elmondta, hogy az első Rafale-ok a jövő év első negyedévében érkeznek Horvátországba, amikorra a fogadásukhoz szükséges infrastruktúrának készen kell állnia. Az utolsó példányoknak 2025 első negyedévében kell megérkezniük.

Már a vészhelyzeti forgatókönyv is ismert

Magyarország JAS 39 Gripen vadászrepülőgépekkel, Olaszország pedig Eurofighter Typhoon és F–35 Lightning katonai repülőgépekkel rendelkezik. A magyar gépeket Horvátország keleti és középső részének megfigyelésére vetnék be.

A gépek nem állomásoznának Horvátországban, de szükség szerint repüléseket hajtanának végre a légterükben. Vészhelyzet esetén a horvát légtérbe is belépnének. Jelenleg Magyarország feladata Szlovénia és Szlovákia légterének ellenőrzése is – szúrta ki a Hungary Today.

Horvátország és Magyarország még 2019-ben írt alá egy megállapodást, amely megszüntette a jogi és diplomáciai akadályokat, hogy Magyarország szükség esetén ellenőrizze Horvátország légterét.

A dokumentum szerint a két ország a NATO integrált légvédelmi és rakétavédelmi rendszerének részeként figyeli és védi a légteret, emlékeztetett a lap.

Rovatok