Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Aggasztó hír a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának terve

2023. május 19., péntek 20:34

Magyarország mindent el fog követni, amit tud, hogy mind a keleti irányból, mind a déli irányból, mind egyébként a nyugati irányból érkező vezetékrendszereket megvédje – többek között erről is beszélt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint a Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühében azt javasolta, „robbantsák fel” a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket.

A kiszivárgott dokumentummal összefüggésben Orbán Balázs azt mondta, reményeik szerint mindez csak álhír, felesleges riogatás. „Aggasztók ezek a hírek, mert Magyarország energiabiztonságát és energiaszuverenitását húsba vágóan érintő kérdésekről van szó” – jegyezte meg.

A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy nem egyszerű az ukránokkal való együttműködés, de ők ennek ellenére is az együttműködés fenntartására szeretnék biztatni az ebben részt vevő feleket.

A magyar kormány korábban többször is jelezte, hogy nem akar fegyvereket szállítani Ukrajnának, Budapest egy korábbi fegyvervásárlási összeget is blokkolt. Orbán Balázs szerint egyértelmű a helyzet, Magyarország pénzügyi, államműködtetési és humanitárius szempontból támogatja Kijevet, katonailag viszont nem.

A magyarok nélkül nem tud döntéseket hozni az EU

A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke arra is rámutatott, hogy a közeljövőben az Európai Unióban sok olyan döntés fog születni, amely egyhangúságot igényel, tehát magyar közreműködés nélkül az Európai Unió ezeket a döntéseket nem tudja meghozni.

Az európai uniós költségvetéssel és az európai uniós védelmi ipari kérdésekkel kapcsolatos döntések egy része is. Tehát Magyarország nélkül, Magyarországot támadva nem lehet az Európai Unióval zökkenőmentes együttműködést kialakítani

hangsúlyozta.

A beszélgetésben többször is szóba került az ukrajnai válság. Orbán Balázs szerint még nem dőlt el, hogy a szomszédban zajló háború globális konfliktussá terebélyesedik-e.

Mint mondta, Magyarországnak az az érdeke, hogy létrejöjjön egy olyan egységfront, amelyik rövid távon képes az ukrán–orosz konfliktust is lezárni és a tűzszünet meg a békekötés irányába terelni az eseményeket, illetve a következő évtizedben majd feljövő, a geopolitikai vetélkedés miatti konfliktusokat is képes keretek között tartani és képes ezt az átmenetet egy kevésbé kritikus és kevésbé konfliktusos módon levezényelni.

„Ez még nem dőlt el, ez a legfontosabb geopolitikai megatrend, és az erre adott magyar válasz nemzetstratégiai szempontból az egyik legjelentősebb kérdés most” – tette hozzá.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok