Index Vakbarát Hírportál

Megtörténhet a legrosszabb, a NATO felkészült az Oroszország elleni háborúra

2023. május 19., péntek 20:27

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) a hidegháború vége óta először készített olyan terveket, amelyek kifejezetten a szövetség és Oroszország közötti háború esetén, vagyis nagy valószínűséggel a harmadik világháború kitörésekor lépnének életbe.

A NATO vezetői jóváhagyják azokat a terveket, amelyek azt részletezik, hogyan kell reagálnia a szövetségnek egy esetleges orosz támadásra – írja a Newsweek. Erről azután született döntés, hogy a NATO egyik vezető tisztviselője, Rob Bauer admirális arra figyelmeztetett, muszáj terveket kovácsolni, mert bármikor kialakulhat egy konfliktus.

A NATO a hidegháború vége óta nem készített ilyen részletes terveket egy orosz támadás elleni védekezés modellezésére, de az orosz–ukrán fegyveres konfliktus újragondolásra késztette a szervezetet, teszi hozzá a lap.

A több ezer oldalas tervek egyebek mellett a katonai eszközök és a logisztika korszerűsítésének módjáról adnak iránymutatást a tagországok számára.

A terveket a júliusban sorra kerülő vilniusi éves csúcstalálkozón hagyhatják jóvá, de több évig is eltarthat, mire teljes egészében megvalósul. Ugyanakkor az illetékesek biztosak abban, hogy a NATO bármelyik pillanatban képes lenne harcba indulni.

A NATO azonnal felvenné a kesztyűt

„Akár már ma este készen állunk a harcra” – nyilatkozta Hubert Cottereau altábornagy, a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága (SHAPE) vezérkari főnökének helyettese. Elmondása szerint a szövetség nem hisz abban, hogy szükség van a csapatok számának növelésére keleten, amit a balti államok követeltek.

Ha az oroszok csapatokat tömörítenek a határon, az feszültté tesz minket, de ha mi csinálnánk ugyanezt a határon, akkor ők lennének idegesek

– magyarázta az altábornagy.

Tavaly a NATO megállapodott abban, hogy a korábbi 40 ezer helyett 300 ezer katonát helyez magas készültségbe. A szövetség azonban nehezen tudott lépést tartani Ukrajna katonai felszerelésre vonatkozó igényeivel, és a logisztikát is fejlesztenie kellene, hogy a csapatokat gyorsan tudja mozgatni vasúton vagy közúton.

Sir Richard Shirreff tábornok, a NATO korábbi magas rangú parancsnoka tavaly ősszel arról beszélt a Newsweeknek, hogy a Nyugat még nem áll készen arra, hogy háborút folytasson Moszkvával, amennyiben az ukrajnai háború kiszélesedne.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Aris Messinis / AFP)

Rovatok